Monday, September 3, 2012

resepi mee bandung buat sendiri

salam =)

sure rmai yg berjalan/beraye sakan cuti merdeka las wiken kan..cemburu bebenor iiii U___U..biasenye kami pon akan beraye atau memenuhi undangan umah2 terbuke jugak..tapi apakan daya..Maryam start x sehat since cuti merdeka tu...cherryberry apelah silap makannye..cpt btol badan die susut..wpon dia agak slim tapi tidakle kurus kering...ohye, aku amat PANTANG klu orang kate anak aku kurus..huhu..xsuke,xsuke..

ok berbalik pd cerite kenape x pegi beraya las wiken..wpon x g beraye mane2 ..tetamu ttp dtg umah kitorg..alhamdulillah..mmg sentiase kene standbylah ape yg blh digoreng2,dimasak2 secara pantas..secara ringkasnye..ari jumaat aku buat Mee Bandung "Tanpa Tgk Google" hahahah..gilelah lembs intenet kt umah jumaat tuh, dengki kot xkasik aku masak..xkuar2 resepi kuah mee bandung tuh..maka,atas dasar percayakan lidah aku yg agak peka dgn rasa..terhasillah kuah mee bandung..mee gelek sendiri ;)..nk rsepi ke? boleh2..



kuah mee bandung:

1. udang kering segenggam
2. cili blend
3. bawang merah (besar) dalam 2 biji
4. bawang putih 3 ulas
5. sos cili thai Life (sebenanye silap amik botol sos,patutnye sos cili Life tu je)
6. asam jawa

nk cepat blender kan je..tp aku dgn tabahnyer tumbuk dgn lesung batu..tumiskan, pastu, campaklah chicken ball ,udang segalamale nk ltk pon ltklahhh dlm kuah tuh..aku ade tambah sos cili thai sikit, gula & garam secukup rase...air asam jawa pon jgn byk, scukup rase je..menjadik jugak =D

nk dijadikan citer, kwn pcm/fb/blogger aku errynn aka mamatisya roger2 nk singgah alang2 die ade kt bdr baru bangi jumaat tuh..nebes giler i..kelam kabut jugaklah dgn maryam merengek2nyer..apai plak xde g men golf..so,xsmpt nk hidangkan dgn mee bandung aku tuh, sempat jugak bakar puding roti butterscotch dgn buat makaroni goreng..suke tisya makan makaroni tu, suke iii..tq sgt2 errynn sudi dtg umah aku. sorry klu ada kekurangan..lepas errynn balik  barulah smpt aku uli mee tu..hidangan utk tetamu yg dtg petang plak :)



pastu citer sabtu plak, sekali lg tgal aku dgn anak2 je..langsung blurr xtau nk buat ape..maryam pon x baik2 juga muntah2 dgn diarrhea die..dah pegi klinik tp aku rs ubat mcm x jalan sgt..nk naikkan selera makan anak2 aku buatlah nasik ayam plak..tapi beli yg perencah instant cap Nyonya..highly recommended..mmg sedap nasik ayam tu..aku tgal goreng ayam dgn buat sambal je..hah, nebes lagi..kene gugel nk carik sambal yg sedap, aritu mak aku ada ajar dah, tp ego xnk tanye lg sekali takut kene bambu apsal xsalin resepi mak..kalini lain tenet ok, so aku trylah buat sambal nasik ayam..aku bagi 4.5/5 bintang, menjadik!!hehehehe

citer ari ahad..aku dah xsanggop tgk maryam xselera makan/minum susu..tp peliknye aktif je..kdg2 je die mcm lembik gitu..kitorg trus g klinik kt bdr baru bangi, men terjah je klinik Mesra ..ramai patient plak..kene sabar menunggulah..tapi doc punye baik & penyabo..die nasehatkn Maryam dimasukkan air thru drip sbb dehydrated ..tgulah kitorg dekat 3 jam kt klinik tu..adeh..kitorg ni pengalaman tgu anak kt spital time aku banak jelah kan..so, fahamlah rase mak ayah yg anak kene warded nih..wpon maryam x kene warded tp meruntun jiwa gaklah kan tgk die..xper sayang..demi nk cpt baik..Umar pon mcm tercebik2 tahan sedih tgk adik die kene cucuk jarum masukkan drip tuh..gmbr bwh ni slps keadaan tenang angin sepoi2 bahase,hahahah


bile kuar klinik Maryam request nk McD..agaknye selera makan dh dtg balik, yg plg best & terharu..mak aku, mak/ayahsedare apai nk dtg jugak klinik tuh tgk maryam..bukan spital pon, kitorg xkasik dtg pon..xtepon/btau sape2pon..tp xblh larik dari atuknenek-atuknenek nih..diorg mcm ade instinct cucu kesayangan diorg something wrong..

8 comments:

AdanyaKauUntukku said...

kegemaran akak ni mee bandung...
resepi rasanya dah print banyak kali...
tapi sekali pun tak pernah buat...huhuhu...

awak mmg sangat rajin

Nad @ MamaZN said...

harap maryam dah sembuh..ksian plak nengoknye, huhu!

~aYu~ said...

skrg pun sejak dah pandai wat kuah mee bandung sendiri mmg dah tak beli perencah segera pun.. lagi suka wat rencah sendiri..

MRS. K said...

aah musim raya ni mmg kena standby pape kat umah.kang orang datang senang. aku slalu buat mee goreng je huhu

mama tisya said...

tu la bila ank tk sihat nk bjln tkde mood..smoga maryam cpt baik..wah mee bandung...tkpe tk sempat merasa..dpt makaroni goreng ngan uding roti pn sodap..eh apsal ko tk ltk gmbr dr camera ko..ni dr camera aku kn:-p

lia said...

Tbaek la zt bley wat mee bandung sedap tnpa google....

~ana~ said...

alhamdulillah..maryam dah sihat...:)..

SyaNa said...

kagummsssss

biasa la kan nenek2 ni..risau kot cucu sakit..
tp ok la maryam pn da sehat kan