Thursday, September 27, 2012

Dapat Free Ticket ke Kidzania

salam =)

alhamdulillah3x..kt otak ni dok mikir legoland je,hahahaha, tup2 dpt email minggu lps dari Kidzania dijemput utk dgr talk psl penjagaan mata kanak2 kt situ smlm (ari rabu 26/9/2012). mcm caye x caya, camne plak diorg blh select & invite aku..igtkan Sophia (event Disney junior)yg invite. KZ soh rsvp thru call je ..aku pon x buang mase trus kol , siasat2 sikit kot2 tipu ke..lps buat rsvp diorg x emel apepon, aku igtkn mcm x jadi kot event nih..ari selasa diorg kol utk confirmkan kehadiran barulah rase konfiden dan legaaaa..

mule2 dgr talk ttg penjagaan mata oleh HOYA Lense Specialist (kt dlm KZ ada company ni utk bdk2 keje jd eye specialist)..dtg pon dh lmbt.. bukan saje2 lmbt tauu..ujan lebat sgt ari rabu smlm..dari Bangi kol 10 baru gerak..dlm hati aku, klu KZ xkasik masuk mmg ke Ikea la jwbnye aku anak beranak.hehehe. oh ye, talk tu cume 1 jam je, lepas abis talk, free tiket KZ utk 1 ibu@ayah & 1 kanak2..so, aku decide utk bwk Umar je, suami terchenta plak drop je aku dpn bgnn KZ tu pastu pandai2la ko nk idop,hahahaha, apai g meeting kt Matrade. Maryam xdpt nk bwk kalini sbb aku xblh handle dua2 skali, nangis aku nnt. boleh je nk bwk sumer orang tp yg free aku dgn Umar je, lain2 kene byr .

masuk2 je dgr talk & dpt goodie bag, talk nye kejap je, yg dtg awal btau dlm sejam je ..aku smpi lagilah, 15 minit pastu abis,kih3..pas dgr talk,diorg ajak g lounge dlm KZ tu utk light refreshment..best2..






pastu masing2 blhla enjoy KZ puas2 dlm tu..dan aku mmg blur lah kan..xsmpt nk stadi weh, sblm ni bc camtu2 je pglmn kwn2 yg dh pegi situ..alhamdulillah dpt 2 org kwn baru Azlina & Nani yg frenly & helpful ..agaknye muke aku mmg blur kot..diorg byk tlg/ajar aku apo nk buat kt dlm KZ tu..and, as a fast learner ekekeke..aku berjaye phm konsep! 

tips KZ:
1. masuk2 je CIMB akan bagi duit poket 50kz

2. tgk kt map & start cari company yg akan byr gaji atau tolak duit utk dptkan servis/produk diorg

3.blh tnye pekerja2 yg ramah klu rase2 mcm lost

4. kene baca notis yg diorg tampal kt entrance company tu,ada yg tulis had umur,salary baper etc.

5. parent xblh beraturkan utk anak (tp aku Q je sbb umar buat pangai) & masuk kt dlm 'office' , hanya anak2 dibenarkan :)

6. ada company yg kite blh amik gmbr, ada yg xblh masuk pon (contohnye Airasia & KPJ),so kenelah beli gambar dari photo centre die,3 keping = rm50, kalau satu-satu rm 20

7. kalau duit diorg terlebih, ada 1 tempat blh redeem toys dgn duit Kz tu,klu nk simpan baki duit pon blh,xde expired,blh guna klu dtg KZ lagi..atau blh buat cimb ATM card ,kiut btollah

8. company mcm Marrybrown & Sushi King mmg tolak duit sbb lepas anak2 ni blaja masak diorg blh ngap makanan tu,hehehe

jadi aku pon apelagi,pakselah Umar g koje,hahaha..dlm ni ada lebih kurang 90 tempat keje/buang duit ..aku xcover sumer sbb Umar pilih2..antara yg femes kt sini jd pilot Airasia, Doktor kat KPJ, Firefighter, keje TNB,keje TM ..lain2 tu klu budak2 beratur pjg sgt aku mls nk tunggu..alhamdulillah, Umar merase jd pilot,doktor bedah,posmen,pelukis,pekerja Marrybrown,pump attendane & mechanic BHPetrol.. tu je kot cover..penat wehh..

oklah, kande dinde enjoyla gmbr2 yg ada nih..blh tgk website KZ ni for more info ttg tiket etc.  once again, alhamdulillah, rezeki Umar nih ;)

mama's pilot :)








dinosour tu free sbb duit Umar ada lebih 50Kz ;)

sbb Maryam x ikut,belilah t-shirt kenang2an,FM & bende2 kecik lain
















11 comments:

IntaNBerliaN said...

wah bestnya... teruja sy tgk tmpat ni..

AyuArjuna BiGoshh said...

bestkan kidszania ni ;)

Nana said...

wah bez gile lah.
Aku nak bw mia g sini
tp takut xsesuai dia kecik lg
klw 5 thn ok kot
ke ko rasa mcm mana
ok x klw baya mia msuk kz?

Nad @ MamaZN said...

Wah rezki umar!! Best! Zakwan tggu die 5-6thn la kot kan?

~ana~ said...

waaa...best nya..alhamdulillah, murah rezeki korang dpt tiket free...
aku nak tunggu ajmal 6 thn, aqil 5 thn, br bw diaorg masuk...tu plan je la...:)

Wan Amira said...

bestnyer, there u go, nasib baik u percaye. kalau tak kesian anak u

AdanyaKauUntukku said...

acik yang jeles tau..huhuhu

Mira Adzlia said...

wah..best..best.hihi

mummy_ayu said...

wah..bestnya...teringin nak gie, tapi tak tau la bila...

tiefazatie said...

wah...sgt best nie!

Lily@MamaZaraZareef said...

beshnye umar dah masuk kidzania yek..comel jek jadik macam2 esp dokter kecik tuh..hehehehe