Thursday, October 1, 2009

PERSEDIAAN bekalan BF adik baby :D

hmm..kali ni preparation utk bekalan adik baby lebih proper compared to mase Umar aritu..yelah time tu jahil2 lagi..pam pon apai yg belikan,mase tu men rembat je pam ape yg ade..yelah,org xpenah bli pam kann..apepon maseh jugak kt hubby ku itu..berjasa la jugak pam tu utk 6 bulan pertama,mmg fully bf..but then :( ter stop ..

so, kali ini,mama xteragak2 nk perabih invest duit sket utk prepare kelengkapan bekalan bf utk adik baby, antaranya :

-> aritu pam ni dh ltk kt 'wishlist' nye topik

nape S3? ntahla..bkn aku xbuat comparison antara pam2 brand lain,masing2 ade pro & cons, then pam ni masih dlm lingkungan bajet aku,skg tgh promo kt enjoybreastfeed rm 328.00 aje, puas dah aku try tgk website/kedai lain, xdptla rege tu..pastu die bg cash redeem rm17.00 lagi utk brg2 lainn..tepuk breast dada tanye selera ye..hahaha


ni namenye breast shield set, utk tujuan double pumping,murni kan cita2 ahkak..ni pon slh 1 sbb y i choose S3, sbb blh buat double pumping by adding this shield, jimatkan?? kene smbg tiub ni kt mesin tu pastu jdlah lembudouble pumping yg blh menjimatkan mase blogging berharga saye ;P. harga pon rm 59.50, termurah dr website lain..if not rm 70 jugak bende nih



ni namenye storage bags yg berbentuk plastik ade seal,dulu aku simpan dlm botol2 je bekalan,kali ni simpan dlm beg plastik ni plak..sng ade seal sendiri,aku dahla xreti ikat pki getah tu..rege rm 24.20 utk 7oz 50 bags



icepack ni plak utk buat ice blended sejukkan bekalan on d way back dr opis ke umah, sbb kt opis dah ade fridge,so time drive balik xdelah cair susu tu kan..icepack ni reusable ye,kot2 nk sejukkan air sirap pon blh agaknye. rege rm 18.00 for 2 packs, fyi optimum results only achieved if you use in 2's or 3's



pad ni sgt2 penting,bli washable je senang..


penting woooo bende ni..pd akulah, len org len la kekebalannye kan, tp aku mmg gune krim ni, dulu apai blikan yg besar tu tp x abis pon, byk sgt,so skg aku nk bli yg kicik tu je 7g

pd kwn2/mommies/bakal mommy/sape2 jelah no offended ye..ape2 brg yg saye pamerkan kt sini adalah mengikut citarasa, bajet masing2..ape2 brand pon yg kite pilih tentu ade sebab musababnye,pro & cons nye kan?? saye cume nk share dgn korg je, yg baik amik,yg xbaik xyah ikut..ade ape2 tertinggal lg x agaknye bf thingy ni ye? kot2 korg blh bg idea or top up ape2,do inform k, sharing is caring,is loving,is spending money..hahahaha

p/s: saye berdoa agar dimudahkan olehNya utk meneruskan niat saye full bf adik baby, dan juga utk kwn2 mommy lain :)






24 comments:

dilot said...

Ku akn berusaha sungguh2 seperti zt juga utk baby ku yg seterusnya! semangat! semangat!....tp bilakah?hehe ;P

mama_umar said...

sudah adekah??jeng3..hehehehe

lily azliyana @ mama zara said...

best gak zety wt entry ni. lenkali leh wat pedoman. act kite ni cetek sgt pengetahun psl bf. dulu time preknenkan zara ingat bf ni leh berjalan naturally. so tk berusaha bersungguh2la ke arah tu. skali bersalin hamik ko..susu punyela payah nak kuar..akibatnye zara dh di'susulembukan' seawal umur satu bulan lagi.huwaaaa...

insyaAllah, klu preknen nxt baby ingt nk tanam cita2 bf lebih bersungguh2 jugak..amin..=)

Liana said...

Sy doakan usaha zt mencapai matlamat... huhuhu... sedihnya bila terkenang zaman jahil dulu! Rugi rasanya tak buat persediaan cam nie! huhuhu

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

chaiyokkk .. breast pump avent set dulu ada lagie .. bleh guna lagie .. kita doakan usaha zetty yue tercapai ;-)

mama_umar said...

lily - aminn,we'll always support each other utk full bf!!!

liana - its ok ,u r not alone,hehehe..insyaAllah u'l get another chance utk tebus kejahilan dulu,ekekek..same2 doa k

diana - yeah, untung dah bli avent dulu kan? xmcm kite :(,aminn,doakan awak jugak :)

MaMa ZuRa said...

zety, zura pon pakai s3 ni..mmg berbaloi2..haha..zura beli breast shield kat baby (apa ntah nama kedai dia tp kat kuchai lama) rm 50 je..tp pam 338..cisss

storage bag lak zura beli you have a baby..ok la jugak..

hope zety berjaya full bf jugak ye.. :)

Nana said...

sama pam tu ngan aku nye tp dah let go.hehe..ice pack tu pon sama ada je dlm freezer lagi.rindu plak saat2 mengepam heheh

CHeeSYaNa said...

aku tak beli pon krim tu.. takde experience.. penting erk?

btw, beli ler nursing poncho bagi memudahkan proses menyusu.. takdela alasan segan nak bagi di khalayak ramai.. eheheheh

cooler bag tak beli ker? pastu, storage bottle rasanye kene gaks beli. Yerla, camner nak bawak susu2 tu dari opis ke rumah, kan? Ker yg lama ko ada lagik? ehehhee

Afne said...

perghh.. cayalah mama umar udah pandei buat ayat garis2 itew hehe.

tahniah & aku ucapkn slmt berjaya menenenkn & mengepam stok ebm. aku tgh memerah tenaga buat stok ni.

yang.. jgn lupa cooler bag. mcm2 brand ada kt pasaran. nk yg ok tp bulky skit la (sbb bentuk kotak)brand coleman. member kata kt tesco ada jual. cooler bag pn byk jual online.

add info.. aku suka tuam breast dgn air pns sblm ngepam & urut2. works 4 me very well.. air susu laju je keluar.

liana said...

wah ety..bnyk ek preparation tuk Bf ni sebenarnya...aku plak yg dpt bnyk info dr ko..hehehe...

mama_umar said...

mama zura - heppy saye dgr mama zura kater berbaloi2 :),insyaAllah saye akan usehe,bli kt bbstore ye? beselah,mahai tang tu,murah tang ni,pandai diorg niage hehehe

nana - ko let go sbb nk baru kan?hehehe,ice pack tahan smpi bile eh?

dayana - besenye 1st time ko nk susukan baby kene ade kot krim tuh,xpon ko try dulu,klu rase sakit pedih baru bli,hehehe..
nursing cover,haaa tengkiu2 remindkan..
thats y aku bli ice pack tu,sbb dah ade icepack xyah gune cooler bag pon xper,gune je beg ape2 yg sesuai nk bwk plastik2 bekalan tu..or aku mmg kene bli,heheheh :p

botol diganti dgn storage bag tu :)

afne - tengkiu sifu,hehehe,cooler bag ye..ermm,mayb kene bli gak kot nih..yeah,tuam & bersihkan breast dulu,btol3!

liana - yes dear,aku try utk share dgn mommy2 sumer,rmi lg yg expert kite bljr same2 ye :)

MaMa ZuRa said...

pasal krim nipple tu plak zura menyesal tak beli awal2 b4 bersalin..sebabnya masa menyusu selepas 3-4 ari deliver, nipple berdarah, sakit sangat masa tu..nak pam xleh nak bagi bb susu lagi xleh..pedih ooo..ngan B bengkak lagi..last2 pam pakai tangan je..

pastu dah kena baru zura beli krim medela ni jugak yg kecik..sangat puas hati..kejap je dah baik..sekarang ni dah 4 bulan krim yg kecik tu pon lom abis lagi...nasib baik xbeli yg besar...hihi

mama_umar said...

mama zura- tulah,klu bli krim hat besar tu rase mcm blh 10 org,heheheh

CHeeSYaNa said...

Krim medela - to be included in the list.. thanks, darling!

mummy aryan syamil said...

yang...
sume da ready ek...
:)

mama_umar said...

dayana - dgn penoh kaseh sayang kite same2 penuhkan list ye,heheh

shiera - heheh,yang,ko blh kopipes akunye list nih ;)

Nurul 'Ain Mohd Amin said...

best2!
ain pun skang tengah pakai avent manual Bpump..hari tu nak beli spectra3 tu but x jadi..beli mannual dulu..so far so good..plan nak beli yang electric punye for the next baby..n still nak spec3..affordable n banyak package..

alhamdulillah, ain still bfeed baby..krim purelan tu pun ain gune mase pregnant lagi sebab nipple merekah..very good cream indeed..

petue: kalu nak tambah or banyakkan susu, makan buah longan..yang dalam tin or gi kedai cine, beli yang kering, rebus n minum n makan buah die..insyallah..coz it works for me!

mama_umar said...

ain - oh dear,thanx for sharing..akak ni haa lame menabung nk dptkan S3 tu,ekekeke, buah longan ye..petua yg manis & sedap mmg dialu2kan,hahaha

nadnye said...

ok dah tu cuma kalau beli botol macam Momslittleone yea botol, in the long terms memang berbaloi sebab boleh guna balik,

mama_umar said...

nadye - oh MLO bottles ye,tulah,aritu just gune botol2 avent dan campor2 dgn botol lain, x free bpa kan.so short term jela gune,this time nk try storage bag plak,klu xcukup bli botol plak,heheh bykla pulak..

lia said...

salam kenal.... terjumpa blog ni masa bloghopping td...

saya simpan stok susuibu (ebm) dalam bekas dadih yg kecil2 tu, satu bekas boleh contain 3oz jd sesuai utk sekali feeding bg baby bawah 1thn tp kalau anak kuat nyusu, boleh beli bekas dadih yg besar skit tp xtau brapa auns boleh contain....

sekali pakai jer then buang, jimat pon jimat... just may 2cent ;p

mama_umar said...

lia - thank u 4 ur opinion,slm kenal jugak and hope kite blh exchange link & folo blog each other :)

nzh1979 said...

yang..ni list akak pulak k
paling penting bra okeh..beli la bra yg cukop selesa..ekeke

yes nursing cover sangat penting bg org yg malu2 ayam cam hakak..ekeke

cooler bag akak advise beli skali bottle2 tu.. ada MLO brand, stylo mama ada, bumble bee ada ni kira brand berpatotla rege..erk kalo beg medela kang mahal plak :D

sediakan susu berkotak2 dan susu tepung utk mak2 yg bf, oat (tak kira yg plain @ 3 in 1)

papepon persediaan mental & fizikal tu perlu!!! good luck dear :D