Wednesday, October 21, 2009

MaMa taknak Gadoh lagila sayang..

anak mama yg bernama Umar Husayn, kenape skg ni tiap2 malam kite akan gadoh? Umar akan melalak mcm budak kene dera pukul klu xdpt tgk utube upin ipin yg dah kene block tu? mama dahla cpt ngantok nk tdo awal, Umar plak xtdo2 kdg smpi pkul 1-2 pagi, manela mama x menjerit mcm petir ?? mama rase jiran2 kite xselesa dan bengkek dgn mama , dan of cos akan ade org2 akan terase dgn mama klu mama naik antu mcm tu..sape x naik antu klu setiap 15 minit ," mama..oo mama..lain..lain.." Umar soh tuka tiap kali pas abis play all video kt utube tuh..mate mama ni naik lebam tau x?? tu blm masuk Umar melompat2 kdg menghempap perut mama dan adek yg kdg2 ni nk main sekali dgn awak (heyy, budak dlm ni pon kdg mama rase nk cubit)..dan skg ni klu xpuas ati cepat sgt Umar nangis , geramnyeee!!!!!

pastu 1 lagi, suke sgt masuk tgn mulut pastu muntah belahak..lg mama geram klu time mama sgt2 penat & ngantuk,Umar tau x mama dah berat nk bongkok2 bersihkan muntah tu? dgn awak melalak2 mcmla mama ni tgh belasah2 Umar? kdg2 papa ader oklah lagi,klu time papa xder tu Allah jela yg tau perasaan mama nih :(

tp tulah,pas marah2,jerit2 kt Umar nih,mama akan rase sedey..rase bersalah..rase mcm i'm a bad mom..ni agaknye baru sikit Umar buat perangai..then Umar akan tertdo , kdg sbb penat melalak,kdg tertdo pas tgk utube,kdg tertdo pas main hp mama..mase ni mama akan sgt2 touching tgk Umar tdo,tp biasenye esok pagi mama akan rase touching sbb mama dah lame tertdo,heheheh..sblm mama g kije mama akan kiss Umar dulu, ckp balik dgn Umar yg mama sorry sgt2 sbb marah Umar..mama x sengaja..mama xnk Umar notty dan ngade2 mcm tu..hrp2 Umar dgr dan phmla mase tu wpon Umar akan bgn pukul 12tghari kemudian,huhuhuhu..Umar Husayn, mama xnk gadoh lagila sayang..

p/s: agak2 nnt dah besar die bace entry ni akan rase bersalah x? ker die akan kater,elleh mama..tu baru sikitttt
Mr. Green

31 comments:

Anonymous said...

Tu lah masam manisnya jaga anak....tu baru solang....semua tu cabaran bagi kita tapi kite kena cuba improvekan parenting skill kita dari masa ke semasa...walaupun kekadang ianya menguji tahap kesabaran kita...

mama_umar said...

huhuhu, tulah kak..mmg kene byk2 sabarrrrrr sgt2,smpi apai pon ckp,jom kite g parenting class,hahah

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

dugaaan tue ... kejap jer kot zetty ..nanti ada adik dia ok skit .. adam pun "BAIKKKK " sgt2 perangai dia akhir2 nih ... menguji kesabaran betul ..

mama tisya said...

peel umar lebihkrg sama la ngan tisya..nmpk je laptop on trus buka youtube nk tgk kartun cthnye barney,pocoyo,mickeymouse...br je aku buka barney die soh tukar pocoyo pastu dh buka pocoyo soh buka mickeymouse lak...tk nyempat2 ko tau la youtube tu lembab nk loading kn sure tersekat2..mau die melalak..geram tul...mmg ku jerit je ckp sbr ler..jp lg kartun kuar...dugaann kn...hehehehehe

lia said...

errr aku lak, mmg xreti nk jerit marah Amsyar, gler punyer penyabar kah3 wpon dalam hati, Allah jer tau ;p sbb dulu ayah aku slalu jerit2 kan kami, sampai da tua bangka ni kami xmo ckp dgn ayah, gler punyer dendam keh3...

aku cadangkan, ko beli la cd katun2 yg umar suka 2, bkn dia tau pon ko pasang cd, nk elak dia kantoi ko tukar2 cd, save jer dalam laptop 2-3cter katun berlainan... kot dia boring, klik cter len...

cd atleast pnjg skit so ko pon dpt rest lama skit sblm dia mntk tukar...

masa dia dlm keadaan mamai sblm tidur lena, aku slalu bisik apa yg aku nk dari dia mcm jgn lari satu rumah kalau nk pakai diaper, jgn main kat tangga etc tp amik masa lama dia nk berubah la tp mmg ada perubahan +ve wpon cinonet jer ;p

perghhh ni da mcm aku wat n3 lak...

Suhana Shahril said...

Hmm..ingatkan ana sorang jer jd camtu.Anak2 yg besar pasti nak perhatian.Dia dah mula rasa tersisih bila kita dah ngandung pulak lg satu.huhu..ana dah 2 kali lalui keadaan camni.Bukan niat nak marah tp sbb anak2 mula menakal & buat perangai, mmg penat melayan ulah mrk.Apa2 pun...harap zety dapat bersabar.
hmm story upin ipin ni mmg sekejap sgt..mmg jenuh nak dok tekan play sbb crita dia pendek jer.sabor jerlah..

** atie + farid + aisyah ** said...

zety...same jek pangai si umar ngan aisyah....sampai tu aku tinggal jek aisyah kat umah mak aku..aku balik umah tdo! sakit kepala oooooooooooo.........aku ckp die takmo dengar...asik nak tgk upin ipin 24jam....sampai ngigau pun upin ipin....

[-suziey-] said...

hmm bese la tu..mmg byk dugaan jg anak nk membesar ni..tmbh kalu ade plk pembawakan budak..sma la kita..ktlau kt umah tu mmg memetir je suara kita..tu pn ank bole buat selamba jek..kita yg jerit ni plak sakit tinge..sabar je la byk2 yek..dugaan tu..

mama_umar said...

diana - adam pon BAIKKK sgt yee..heheh,hrp jgnla lame sgt BAIKK nye diorg tu kan diana?hehehe

tisya - hahah,lg parah tisya soh tuka katun lain2 ye..yg kite ni plak kijenye menjerit jelah kt diorg kan..huhu

lia- gile tabik aku kt ko punye sabor,heheh,ade dah dvd katun tp tulah blm save lg dlm pc plak,blhla try pasni cara ko,maseh ye :)-kalah n3 aku weh ;P

ana - kdg tu rase nk mrh kt org yg buat katun upinipin pon ader,awatla kejap benor,pastu skg lgla dah block plak yg full version dr episod 1-20 ke..huhu

mama_umar said...

atie - aah atie,kdg aku pon tgalkan aje die dlm bilik,ponn die blh buat dekk ataupun meraung,same2 sabor ye kiteee

suziey - agaknye sedap sore halilintar kite nih,hehehehe,anak..anak..

CHeeSYaNa said...

Okes.. nanti aku takmo ajar anak aku start tgk youtube ler.. aci ker?

mama_umar said...

dayana - hahaha,leh caye ke?aku takot die men game pulok,gado dgn cheese,hahaha

Liana said...

Zetty...
Macam kimm pun tengah lalui benda seperti nie! Apa yang kami buat, savekan apa yang dia suka dalam CD. Pastu kalo dia nak tengok bagi jer lah! Memang dalam komputer tu banyak sangat kartun2 atau dokumentari tentang binatang! So, kalo dia nak nagis juga, memang kena marah le... Tp, sejak akhir2 nie...Bila kimm dah rasa tak boleh sabar jer..kimm tinggalkan dia! Suruh ayah dia jaga! Coz, Kimm nak cuba jadi yang terbaik! hehehe...

mama_umar said...

liana - btul tu kimm,kite klu blh mmg nk jd yg terbaik..tp tulah,time papa die ader blhla campak kejap kt papa die,tp klu time kite sorg2 tu yg naik antu tuh ;p

Afne said...

zet - komen aku, sabar.. sabar & sabar. aku dh lalui masa preggykn haziq dgn jaga hana sorg time ayah dia outstation lg msk weehh. umar saja train ko jd super mommy. nnti ko akan lalui mcm aku jugak.. jaga 2 anak serentak buat keje2 rmh. mmg biasa la jerit pekik tp jgn sampai ko tgn bdk tu tak psl2. aku mrh2 hana, bila dia tido aku perhati.. aku menangis sorg2 rasa ralat marah dia. klu blh jgn sampai umar terasa hati bila ko entertain adik baby je.

aku tau ko blh buat. u go girl!

~June a.k.a UmmyImran~ said...

Uwaaaaaaa...

Ingatkan june sorg jer mengalami situasi anak tido lambat ni...si imran pun sama jer gayanya...x tau camner dah nk tune time tido dia...lg tak 12 keatas lg tu la x tido2...

Kita ni jam2 camtu kalo bateri dah weak dah...kdg kalo x larat sesangat june tido jer biarkan dia main sensorg...kalo hubby ada xpe jugak, ni kitaorg tgl bdua jer...ayahnya weekend jer ada...adeh laaa

Mmg kena banyakkkkk sabar...

mama_umar said...

afne - aku mmg menahann je tgn/kaki aku nih,hahaha..idakler smpi gitu kan..baik2!kite sumer mama yg strong!!!

june - ooh,si imran pon same yerr..heheh,tulah,kdg mmg xleh wat apedah,kite gak yg mengalah kan..huhu..

liana said...

alamak ety..hannah pun skang dah wat perangai camtu...dia bukan nak tgk utube..tp memang x bg aku tdr awal..asal aku tutup mata jer dia nangis..slalulah kena marah anak dara tu...kdg2 kesian, kdg2 geram coz dia x nak gn daddy dia...huhuhu..agaknya derang ni tau yg x lama lg derang akan berkongsi kasih..tu yg nak perhatian lebih2 tu kan..

liana said...

alamak ety..hannah pun skang dah wat perangai camtu...dia bukan nak tgk utube..tp memang x bg aku tdr awal..asal aku tutup mata jer dia nangis..slalulah kena marah anak dara tu...kdg2 kesian, kdg2 geram coz dia x nak gn daddy dia...huhuhu..agaknya derang ni tau yg x lama lg derang akan berkongsi kasih..tu yg nak perhatian lebih2 tu kan..

mama_umar said...

liana - heheh,tgh ok skit ke loye2 ko nih?? tulah, only they know how they felt kan..mmg kdg susah nk phm pe'el bdak2 nih

Anonymous said...

same la zety...akak pun smlm br terpukul anak akak. pastu menangis sbb rase bersalah...tapi tu la mane leh thn kan...esp balik-balik keje dh penat pastu ngan assignment bnyk. tapi hrp anak kite paham yg kite pukul tu sbb kite sayangkan die....

SyaNa said...

hehehee syahdu aku baca luahan hati mama umar ni

mama_umar said...

akak - tulah tu,kite jugakler yg meleleh air mate pastukan..huhu,xper2

syana - syahdu ye syana..ni pon kire kontrol emosi gak ni tulis nih,heheh

lily azliyana @ mama zara said...

Alahai..lebih kurang sama kesla. pon terpikir nak kena gi parenting class ker..huhu..rs ilmu mmbesarkan anak ni masih nipis sesangat..=(

shuhaina said...

zetty,
shu pun ada mengalami fasa camni..dahlah pregnantkan..adam 24hrs nak tgk ultraman...sanggup tak tido smpi kul 5-6am..tak nak bg kang melalak..kita dahla nak keja lagi esoknya..
smpila satu masa tu my mum dtg bermalam kat umah..ada la seminggu..sepanjang seminggu tu..everytime adam mintak ultraman, my mum ckp remote rosak..(kluarkan bateri)..cukup kul 10 tutup tv, lampu semua..mmg akan melalak smpi muntah2 la first few days..tapi lps tu trs ok smpila skang ni...dah tak tido lewat dah..cukup kul 10 dia dah lelap sendiri..

mama_umar said...

lily -yup, btol tu..bykkk lg kene bljr as parent kan?

shu - huhu,kite blh imagine klu skg berlaku dgn ade twinnye..tp akhirnye berubah jugak ye wpon take time..kene gune reverse psikologi nih,heheh

p/s: thanx korg :),atleast i dont feel alone

mummy aryan syamil said...

mmg sakit jiwa kan bile time gituk:Paku neh xyah laa perut maju ke dpn,skrg neh pun aryan da sebj cm aryan,cume nye die xlyn upin ipin sibuk nk mandi jerk...penat la mummy nk nunggu hehh

lachikoz said...

aku rs die tau la ty adik die dh nk keluar..tu yg nk attention lebih tu..
baguih tulis ceni biar die besar nnt bace die tau pengorbanan mama die lalu jadi anak soleh aminn..hehe..

mama_umar said...

shiera - yangg,welcome backk..miss u :)..bab mandi pon 2x5 jugak,payah nk masuk bilik air,pastu payah nk kuor ,huh!

esah - hehehe,hrp2 die bace blhla insaf,aku lak xsaba nk tgk karenah afeef klu ko preknen lagik,ekekek

Nashays said...

aku teremo sekejap!!

mama_umar said...

shar - hehe,emo ye? aku rase ko pon blh phm pangai dak2 ni kan semenjak ko bbsit si dini tu,heheheh