Tuesday, October 1, 2013

Cara cara bahagikan pendapatan yang terbukti good very good!

salam =)

shared dari website ni http://drsolah.com/just-sharing/6-tabung-kewangan.htm . rasenye almost semua org buat list nk byr apa monthly kan? wpon ade gadjet canggih, blh buat note kt mana2..tp aku ttp dgn cara tradisional = tulis dlm buku dgn pen, garis2, bulat2kan..heheheh..rase lebih puas kot..

tp mase tulis2 tu, aku xbuat kategori pulak..so xdpt nk tgk the exact % yg aku akan asingkan kt duit aku tu..wpon xberkepok2,tp saye bersyukur alhamdulillah..hehehe..so,meh nk share point2 penting..klu nk bace pjg2 g kt website tu ye!

gaji yang diperolehi hendaklah dipecahkan kepada enam (6) akaun iaitu:

1. Financial Freedom Account (FFA) – 10% dari gaji
- masuk je gaji simpan 10%, PAKSE simpan & konsisten!! AWAS, akaun ini tidak boleh dikorek semula melainkan umur mencecah 55 tahun. 

2. Long Term Saving & Spending Account (LTSS) – 10% dari gaji
- yg ni plak simpanan utk matlamat jangkamasa pjg..cthnye, nk beli rumah ke..so atleast u got cash nk byr deposit etc..

3. Necessity Account (NEC) – 55% dari gaji
- yg ni plak utang2 la..segala bil, jgn sesekali cengelat amik duit dari akaun ni utk shopping reward diri (ckp utk diri sendiri nih)

4. Education Account (EDU) – 10% dari gaji
- yg ni utk tmbh ilmu..utk diri sendiri, anak2, family...cthnye join program apa2, yg berbentuk keilmuan lah..

5. Play Account (PA) – 10% dari gaji
- akaun PALING MEMBAHAGIAKAN...hehehehe ..nk lg best, kumpulkan tiap2 bln 10% pastu nk g cuti2 ke, gune duit nih..

6. Charity Account – 5% dari gaji
- ni akaun utk saham akhirat lah...2.5% byr zakat, selebihnya bagi parent, tlg org memerlukan etc..  

"Bagaimana pula jika timbul persoalan? Saya tidak dapat menyimpan kerana beban hutang? Belanjawan defisit? Zero saving? Soalan ini pernah ditanya sewaktu seminar tersebut. Maka jawapannya secara umum ialah, kurangkan (cut down) perbelanjaan yang tidak perlu (membazir) dan tingkatkan pendapatan. Maka dari situlah, saya yakin bahawa setiap orang jika hendak mengubah hidup ke arah lebih baik hendaklah bermula untuk membuat part time job atau bisnes. "     -Dr Solah yg ckp..

rasenye, bace buku sape2pon..mmg diorg akan quote find part time income klu nk jana $$ lebih..alhamdulillah, adela part time business sikit2..blhla top up kt mana2 akaun 1 smpi 6 nih :D , slmt mempraktik kande dindeee...disiplin kene kuat agar maju jaye! hahaha

11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great

*azni* said...

nice info kak zety..

lia said...

kena bertabah lebey sbnr nyer...

~ana~ said...

disiplin kena kuat...:)

anak Wan Salleh said...

i ada daily account.. lepas tu sampai satu tahap.. malas giler nak buat :p so sekarang ikut pakai dalam otak je..

mrs Fiza said...

baru ni join kursus pengurusan kewangan under AKPK.. yup mmg betul kena krgkan perbelanjaan dan tingkatkan pdptn.. *tp nafsu membeli ni susah nya nk kikis.. haihh

LYAfrina said...

waa..tips terbaik.. leh cuba buat gak

Afne said...

good info :)

Nana Aris said...

info yang best..saya memang kena cut belanje makan...banyak habis duit makan..tu la tak kurus-kurus...hehe

zety said...

alhamdulillah. me too, very2 hard to follow..hahahaha..atleast kite blh berigt2 :)

Nashays said...

Ko kena selalu hembus kat aku ni..
Baru reti nak simpan duit..
Klu x berjoli jer