Monday, February 18, 2013

Masak tempoyak tumis udang galah

salam =)

uishhh, belum start taip aku dah meleleh mmbygkan lauk ni depan mate, ..akhirnya,berjaya jgk copypaste resepi maksedare apai , tp aku kasik credit lah, credit to Cikta ,tp sygnye beliau bkn seorang blogger ;p

apepon, resepi yg sedap harus dikongsi bersama, supaya tersebar kaseh syg ikhlas dari aku utk kande dinde sumer..especially kpd peminat2 tempoyak ;)


bahan-bahan :

1) udang galah / udang saiz besar atau sederhana pon ok
2) cili blender
3) bawang besar 
4) cili padi klu nk pedas
5) garam gula secukup rase

cara-cara :
 1) tumis bawang dgn cili blender mcm biasa
2) masukkan udang dan buat mcm nk masak sambal udang
3) kalau nk kuah sikit blh letak air
4) garam sikitt je, gula kasik lbh sket biar manis sket
5) last sekali baru tempoyak, ikutlah kefanatikkan kande dinde nk ltk tempoyak byk mane


pastu nasik panas2 letak kicap! pehhhhh..sekian resepi masak xsmpi 1/2 jam dari saya :D

9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nyum2

~ana~ said...

wah...resepi simple gile..aku suka resepi gini...cepat dan senang...

Nad MamaZN said...

Bau tempoyak smpi ke sini dah!
Haha, tipu je :)
Takpenah lagi masak tempoyak ikut resipi camni
Bleh try :)

Sidratul Muntaha said...

memula mcm dah ngiler..
sekali tu ade tempoyak..
trus terbantut
ahaha
gambo mcm udang masak merah noks!

watyz said...

kalo aku peminat tempoyak lama dah aku try wat... ekekekekkk

AyuArjuna BiGoshh said...

pehhh feveret klu letak terung kecik2 lagi sedap :)

Nana said...

tq atas resepi ni hehe aku ada sebekas tempoyak xtay nk msk apa xkan patin je ari2 hehe

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

owow! best woo..
my febret udang galah tu..
tp x pernah plak masak tempoyak..
bulih try nnti..

Gieyana said...

tukar udang dgn benda lain x per ka beb...allergic la udang...:-)