Monday, June 22, 2009

penjual ikan xjujur

kenape smlm xbest? imagine..dah bersungguh2 dan penuh iktikad nk masak,tp akhirnye lauk tu kene buang, demmit! sape yg aku demmitkan? si penjual ikan bawal busuk tuh..ishk, sanggop ko amik gak duit aku beli ikan busuk tuh? dahla mahai..teraniaya sungguh rasenye..

kol 12.30 tghr :

pas balik mendaftar dr UKM berkobar2 kembang kuncup idung aku nk msk utk umar & apai.."mesti diorg suke neh.." kateku dlm ati

singgah pasar basah,pilih punye pilih (aku pon to**ong xpandai pilih ikan) aku bli 2 ekor ikan bawal which is aku xpenah beli selame nih (blame the tekak for this)

aku soh kakak tu siang ikan , klulah ko tu jujur mesti ko dah btau akukan ikan tu xbaper elok..^%%*(** sumpah lagik

balik umah,basuh2 (bau dah len mcm) perap dgn kunyit & garam..goreng..dan bau die pehhh..ntahla , xleh nk describe, dan aku pon igt mmg tu kot bau ikan bawal digoreng..ati dah xsedap

prepare kuah masam manis plak..pastu masukkan ikan tadi..hmm..kurang sket bau die..

kol 2.00ptg

apai nk mkn..umar pon dah lapar..aku pon cedokkan nasik dgn penoh kaseh syg utk 2 org lelaki itu..baru 2-3 suap,
" yang, asal ikan ni bau ek?"
dialog2 yg lain aku dah lupe...bygkan tgh2 suap umar yg agak lapar tu..dan laki aku pon lapor..
kitorg trus stop makan..aku pon bwk ikan td pd aunty dan tnye ..sah! ikan tu xelok lagi..ditambah plak dgn ayat2 yg aku rase tinge aku perit nk dgr..argh!! sensitipnye aku!!!!

kt dapor aku trus buang ikan2 tuh..apai & umar stop mkn..aku? nangis sorg2 kt dapor xde sape yg tau (pas bace nih sumer org tau)..rase marah sgt2..kecewa,bengang,memaki, sumer ader..
ilang lapar dah T_T

aku mcm merajuk pon ader..bknlah nk marah org2 dlm umah tu..cume aku rase blamed..las2 aku kuor p byr yuran ukm then bwk balik nasik ayam utk umar..hati mak mane xsedey ..tgh sedap aku nk suap umar kene stopkan..dan buang..sumer..

so, adakah sbb kepreknenan ni aku jd sensitip?? ntahlah..klu org lain kt tmpt aku mayb diorg paham..

13 comments:

mummy aryan syamil said...

yangg...

aku pun penah kena kencing gak..aritu aku blikan udang kan..yang da kopek tuh..aku balik umh cuci2 la udang tuh..punye la bau busuk smpi ko pun xleh hidu..da la mahal..sakit ati aku yanggg

CHeeSYaNa said...

zety,
aku pon amat memahami perasaan ko..
Yerla, penat2 masak.. bukannyer selalu nak masak.. rasa wasted jerk tenaga tu sume

pastu, kita akan sensitif bila orang yg kita sayang (dlm kes ko ni, apai n umar)dah bersemangat dah ni nak makan hasil air tangan ko.. tp tetiba kena bantut kan semangat tu..

dont worry.. kalau aku pon aku nangis! huhuhuh

Nana said...

kowang hajo tol org tu.aku slalu terkena, pastu kan aku slalu g psr tgk kt psr elok je, tp bila bw blk umh tgk ikn xelok.
maka ku pnh ckp ntah2 org jual ikn ni kan ada pkai ilmu apa ntah.ikn2 busuk nmpk elok&segar kt psr tp bw blk umh br nmpk busuk

mama_umar said...

maceh sumer krn memahami..aku xphmlah org ni dpt duit cenggitu..

liana said...

ety,sabar ek.aku pung penah kena.aku beli ketam bnyak gile.mase basuh, bau dia punya lah 'harum'.dah lah member aku nak dtg.huhuhu.nasib baek sempat msk lauk lain

mama_umar said...

ketam lagi mahai ye liana..huhu..klu aku, amik sepit ketam tu cucuk kt muke penjual tu..geram kan?

Nashays said...

Huhuhu...teringat ikan bawal sweet n sour mak mah...nak bg ko lg sentap!!!

Lenkali nak beli ikan, tgk kat insang dier, pastu tgk mata..p sbnrnya aku pon x pandai nak bli ikan

mama_umar said...

sesungguhnye no more bawal in my life

wati ibu iman said...

zet...aty pon penah kena...
tp bli kat pasar malam la..biasa bli kt org tu ok tp skali tu bli sotong...masuk kete jek dh bau sekampong..hubby letak la kat bonet...smpi umah letak kat dapo bau nyer...xleh tahan..then buang jek...padahal masa kat pasar mlm tu ok cantik jek...

mama_umar said...

huhuhu..rupenye rmi dah kene camni..xpatut..xpatut..mane x bengkek kan..bli ikan,sotong sume tu gune duit rejeki,nk suap famili..last2 kene tiaw dgn penjual2 busuk hati mcm ikan2 busuk jugak,huh!sabar ye sumerr

Anonymous said...

hu..hu.. kalau ibu2 nie merajuk bergegar dunia...penat tau merajuk ...tapi ego tinggi kalau blh x nak hubby tahu.....(pengalaman merajuk sampai tersedu sedan)....malunyer...tapi kejap je merajuk lps tu berdamai.. tapi org lelaki susah nak ckp sorry, wlpn dia bersalah..kan..???

mama_umar said...

hahahahhaa..samelaaa..abis basah bantal nanges

bulan said...

hah, ako pon ade kene sabtu lepas, tp ikan cermin yg kecik2 tuh, cm kes ko ler, pes time beli ikan cermin, igt bau dia mmg gitu, pehtu masa masak pon bau lg, iskhh.. ako dh jd fobia rasanya.. sayang bendi, tomato bagai.. kene buang cmtu jek.. uhukkk