Wednesday, May 27, 2009

Bandung=last day T_T=

isk..isk..sedey plak nk tulis part last nih,sesedih time packing nk blk Msia aritu..tp ujan emas kt negeri org,musim panas kt negare sendiri,so balik jela Msia..klu dok lame2 kt sini pon buat kitorg bankrupt je..

pagi tu kitorg decide nk visit Tangkuban Perahu,kt puncak bukit tmpt kawah gunung berapi yg dah x aktif (gile nk lawat klu masih aktif?),mmg dah ready awal2 sweater umar sbb tmpt tu mmg sejuk..journey lebih kurg 45minit,jln die ala2 mcm nk g genting pon ader tp naik tinggi lagi.

dah sampaiii..


honestly pd kitorg kt situ xdela ape sgt ponn,cume pmandangan cantek,sejuk,nmpk kawah..yg lain2 berderet2 kedai sovenir,pastu paparazzi (org penjual) yg akan buat kite jd rimas dan follow kite manjang,ish,rase nk lepuk pon ader..kt sini cume bli key chain & tshirt..pashmina tu pon bli kt situ jugak,mekaseh yangg..apai kesian tgk wife die kesejukan ;)


->cayang umar,selambe pki short,xsejuk eh?

-> umar pon tau boring tgk paparazzi yg dok ngekor die







klu suke adventure blhla ikut guider die berjln ke kawah yg masih aktif,tp utk yg bwk baby/anak x sesuai lah,jln nk 2km tu..jln xbaper elok sgt.

turun dr TP tu kitorg singgah jap kedai jagung bakar tepi jln,hmm..cuace sejuk2 gini mmg best mkn jagung,berlatar belakangkan kebun teh..nyamannn jek
-> kaki silang xtahan tuh..

-> dua samseng Bangi tgh tgu jagung bakar

pastu aku mmg nk carik stroberi farm sbb kt atas bukit nih con4m manis & sedap..kitorg benti kt salah 1 farm ni,konon2 nk petik stroberi la kan..sekali abis daa,ni mesti keje org Msia nih,huh!
apai & umar naik kuda keliling farm tuh..kemain sonok lg umar,yg kesiannye kt kude tulah..putus urat agaknye,kih3..
->yg kt ujung tu diorgla..




then lunch kitorg g Kg Daun Gallery Culture Cafe..landskap die,pehh 5 bintangla aku bagi,mmg cantek,mcm masuk ke utan simpan pon ade,masuk2 je terbau2 mcm herba sbb penuh dgn pokok..tempat mkn die plak dlm hut gitu..ade tilam,bantal,mmg syok klu tdo..nk panggil waiter blhla ketok 'kentong' yg mcm klu kt kampong nk panggil org semayang tuh..


->nile pondok kitorg

->erk,ayam tu dah tgal tulang


dah kekenyangan..sblm kitorg tertdo kt situ,kitorg berangkat pulang ke FO yg seterusnye :)..yg seingat aku kitorg g Episode,Grande,Victoria & Blossom FO's..smpi dah xlarat aku nk amik gambo dah..pastu g Kartika Sari,ni adalah tempat terbaik utk kite bwk balik ole-ole brownies kukus,bakar,pisang bolen keju,durian bolen keju etc. tu yg aku list tuh yg glemer la..ade lg 1 tmpt nih name die Amanda Brownies,tp kitorg dah terlalu capek utk singgah situ..las place b4 balik umah ebo,kitorg singgah jap Pasar Baru utk bli kerepek2,benti tpi jln je sbb jln sgt2 macet (jem!)..waduh2
->antara brownies kt Kartika Sari



balik bilik masing2 dah letih,esok flight balik KL pagi dlm kol 7..sblm tdo aku packing siap2 takut terbgn lambat..mmg percutian kali ni aku blh kate well-planned,apai puji aku die kate bagusla yang awak susun agenda,tmpt mkn pon best2,naik gemuk jadinye,xsia2 aku study dr bln 3 aritu,itupon rasenye mcm fail kene repeat lagi nih, kih3..alhamdulillah semua dipermudahkan olehNya, and for my little man Umar,mama sayang btol same kamu ya Umar..sgt2la baik,pantang kenyang tdo,hahahah..

jadi pada sape2 yg plan nk g BDG nih,better plan awal2 itinerary,esp klu bwk famili,klu g bujang dgn kwn2 blhla redah je naik angkotan tu,all i can say,ppl kt sane helpful,lgpon xde mslh bahase sgt,utk pak supir kami yg sgtla baik,mekasehla sanggop lyn org2 Msia ni,to pak sanny owner umah ebo,tengkiu for the diskaun2 tu ye!heheheh..lenkali con4m kitorg stay sini lagi ;)
-> tata Bandung..mish uu...


So..our next stop?? ~ hmmm..~ aku rindu btol dgn negare kangaroo nih




10 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

suke bangatla entry last nih..sbbnye byk pemandangan cantek..hehehe (mama zara mmg lagi suka berjalan dr pi shoping2..)..

mama_umar said...

lily,sebenarnye gamba byk lagi,tp letak yg penting2 je,yup,3rd day nih kitorg byk jamu mate dgn pemandangan..mmg tenang je jiwa nih :)

mama tisya said...

gmbr berdua tu mcm gaya p honeymoon gtu..umar ko campak mn time posing berdua tu:-p

amboi mkn smp tgal tulang ek..ke ngan tulang2 ko telan...ehehehehehe

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

alahai tak sabar nk tgu our trip pulak .. TQ 4 infor2 di bandung nieh yer .. leh jdkan panduan nieh ;-)

liana said...

bestnyer...bilalah aku nak g jenjalan ni.ety,ada souvenir x tuk kengkawan?lu ada leh dtg rumah ko nak colect.hehehe

mama tisya said...

apsal aku komen smlm tk perasan gmbr 2 org samseng tgh tgu jagung bakar...ekkeke..giler samseng..takut aku wei :-p

**vote utk tisya utk toddler super model contest..cara2 nk vote jom tgk kt blog mamatisya...tq

mama_umar said...

mamatisya-hehehe,ko ckp org mkn tgal tulang,aku rase ko pon same gak LOL,ate duta jjcm,ekekek
time posing romantik tuh,pak supir jage umar ;p
ko xnmpk mbak tu gelabah nk bakor jagung cpt2?kih3

diana-ok,no hall..ape2hal roger ye

liana-ala yang,amik je cuti trus cabut,bwk hannah tu haa..sovenir?kecik2 adela..xrembat byk pon,sket lg nk kene denda luggage :(

Asiah Abd Jalil said...

Salam! Syok la baca blog awak ni! Kepala gila-gila awak tu tak pupus yek, walaupun anak dah nak masuk 2!

mama_umar said...

asiah!!!!akhirnyeee,hehehehe, got blog dah ek?well,yg ckp tu pon same gak..anak dah lima tuh..tabik2..ker 6??hik3

mama tisya said...

maunye tk menggelabah mbak tu cz samseng bangi dh cekak pinggang gaya mcm ALONG...:-p