Monday, May 25, 2009

Bandung==1st day==

CAK! rindu saye x??


alhamdulillah..selamat pergi dan kembali ke Msia dengan selamat,sehat,gumbire,sedey (sbb duit kopak)

1stly,rase syukur sgt2 sbb segalenye dimudahkan,baik perangai Umar,ke papanye,ke mamanye hehe sumernye behave..dlm flight umar tdoo..gegor ke,mendarat ke,tarak pedulik punyaa..
pastu nk pujila sket air asia nih,klu ade seat kosong then die tgk kite ade baby,die akan bagi kite pindah ke seat yg blh dok 3 org tu,so baby pon dpt 1 seat ..selesa la sket...mekaseh ye pramugari cantek ;)

kitorg smpi lcct dlm kol 9+,pas check in sumer g brekfes kt marrybrown,aku & umar share bubur,isi perut kenyang2


flight x delay,tepat2 je kol 11 berlepas,mule2 aku risau gak camnela pe'el umar nnt,takut tinge masuk angin sumer,kot2la die menjerit ketakutan ke ape,sekali mmg anak apai daaa..elok je nk berlepas die dah selamat Zzzzzz..


dlm 2hrs 15m kitorg selamat sampai ke airport Hussein Sastranegara nih..
->umar baru bgn tdo tanpa mengetahui yg die ade kt Bandung skg

->beg biru tu brg2 umar,bag sling tu beg wajib
-> my 2 beloved men

pas je amik beg (huh!apepon lcct mmg terbaek laaa..kt sini jgn hi-expectation kih3)
aku mcm tercarik2 jugak pak supir yg dijanjikan tuh,jgn lupe sudah..sekali dlm rmi2 tuh tibe aku nmpk kertas mcm signbod tulis name "Pn Zety Marlia, KL"..ehh..akule tuuu..lega jiwaraga nmpk pak supir tu,meh aku introduce sket pak supir nih, name die Pak Dadan,umo aku rase late 40,mmg baik la orgnye,kitorg kdg rase mcm VIP la plak kan,dilayan cenggitu,tp mmg diorg akn treat kite baik2,sgt2 menjaga occay,sbb tu periuk nasik diorg,mmg kije diorg pon mengangkut org2 Msia nih..then aku igtkan kete mcm sedan jela sbb ate 3 manusia je,sekali naik Avanza daaa..pehh..lebih dr puas ati!
oo,lupe 1 lg,kitorgkan mls nk bwk stroller umar,then dr sini aku dah kol mntk tlg carikkan stroller umar,mmg bagusle diorg nih,buggy ringan tuh die bagi
->bengang sbb xbagi jln,dok diam2 ye..

klu masih igt citer ttg kekanselan guest house yg aku booking tu,akhirnye rezki memihak kt kitorg,adela tgal 1 bilik je kosong lagi,yes!!!bkn aper..sgt save duit,klu nk dok otel con4m serat or lebih 1 mlm,guest house yg kitorg dpt ni name die Umah Ebo, 1 mlm rm89 (weekdays),condition selesa dan sesuai btol klu bwk famili/anak kecik nih..
->koridor nk ke bilik
->dlm bilik,mcm hotellah
->ade tv byk channel
->toilet bersih,ade heater (penting woo sbb sejuk!)
->dpn bilik ade kolam ikan & taman

lagi satu,umah ebo ni sgt strategik locationnye,ade FO's yg just walking distance,restoren2 pon blh jln kaki je,so kesimpulannye = save,comfort,accessible! (tema percutian kali ni,kih3)
mase check in kitorg pon bertemula dgn owner umah ebo nih, Pak Sanny name die,orgnye mmg sopan santun (yelah,berjuta abis kt ko je),sambil sembang2 byr deposit sumer,tanye2 ape yg patut kitorg decide utk chartered supir for 3 days kt sini,bkn aper,sbb bwk umar,mmg nk selesa sketla..sbb tgk ghupe angkot2 (kenderaan awam kt sane),adoi,xdapekla ..lainla klu aku & apai je,rase2 nk adventure blhla naik angkutan tuh..

so, tempat pertama yg dituju ialah Pasar Baru..inila tmpt org Msia tabor zakat x abis2..and i shud thanx 4 my pregnancy sbb mood utk bertapa kt dlm tuh xberape ade..org kate,klu dah smpi pasar baru nih mmg sehari suntuk kt sini..but not for me la..sbb aku cume aim telekung cantek & kain je kt sini,so,turun lif,g kedai Toko Laris rembat telekungs (plural!), g Sir Cinta rembat kains (plural again)..msk lif,msk kete balik, tammatttt..haaa..simple je aku nih,,tp aku rase klu bwk mak aku or makcik2 nih sampai kene halau baru blk kot,kih3
so, for those yg suke telekung,kain pasang,baju2 indon,tudung2,kerepek2,blhla bertapa kt sini yee..Pasar Baru Trade Center..don worry,lif ade,don underestimate ;p
->kedai kain Sir Cinta,kedai telekung lupe nk snap

argh!!!perut lapor!!!pak Dadan suggest kitorg mkn kt restoren simpang raya nih,masakn padang,berpinar tgk pinggan lauk2 nih..rase nk ngap sumer!mmg sedapp & berbaloi..
->sile mengereng kepale

seterusnye kitorg rase dah agak capek,so sblm balik ke umah ebo,singgah FO Jetset..dekat je dgn umah ..fyi, Factory Outlet sgt2la byknye kt sini,jadi better plan which FO kite nk pg,sbb xkan khatam punyela nk singgah sumer..kt Jetset nih,aku cume bli baju umar je,sbb mmg kitorg saje xbwk baju umar byk2 sbb nk bli kt sini..(luggage save!)
->senget kepale lagi

then for dinner plak,kitorg just g restoren yg kt dekat area umahebo je,namenye Cabe Rawit,style ala2 cafe,and as usual their foods r nyummy!!


sampai bilik masing2 dah kuyu,utk umar aku request extra bed..kejap je dah lelap anak aku nih..sian die..


so utk 1st day,event yg agak short & simple, rehat cukup2 sbb esoknye adalah ari yg mencabar,hahahaha..sambung nnt ye!

10 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

Wah..jeles2x tgk percutian korang. bestnye dpt pi bercuti sefamily kan. ok ke kat airport. ade tak diorng cek2 sape ade sesema ke, tak sihat ker..hahaha..(isu virus h1n1 la nih)

p/s: umar makin besar makin lain plak tgk muka die..=p

mama tisya said...

wah sronok ye umar dpt jln2 bandung...kemain garang muka umar dlm buggy tu...ehehhehe

cpt2 next entry nk tgk gmbr lg...awat ler ko saje wt gmbr camgtu sakit leher aku wei nk tgk :-p

mama_umar said...

mamazara-sejak2 dicukur tu muke umar semakin bujang,hehehe,hmm xde plak diorg cek2,tp klu flight dr London & tmpt2 lain diorg cek kott

mama tisya-hhehe,aku mmg saje buat by entry,tulah gambo tu senget2,nk clear tgk kt fb aku ye!

Nana said...

wah!!! beznye umar...jauh perjalanan...luas pemandangan...banyak berhabisan...moekeke...

Afne said...

auntie windu arr ngan umar. hensem je tgk paler butaks tu

k-own said...

Wah....air asia patut bagi credits ni..sekali dengan pak supir tu..tak tau pulak boleh booking2 gitu..nanti kalau akak pulak nak pegi...rekomenkan akak yer.....cam bestttt jer.....

mama_umar said...

nana-huwaaaa..part 'byk berhabisan' tu mengundang air mate,kih3

afne-owh..really u miss me aunty?i mish u too laa..afne,ko tau budak nih ngorat pramugari indon dlm flight dpt 1 seat kosong heheheh

k-own-kak,pak supir carik sendiri la,pakej dgn umah ebo tuh,air asia byr tiket aje..of cos saye akan rekomen gler2 diorg nih ;)

mummy aryan syamil said...

yang......
aku cedihhh
bungkusan serat xde huwaaaaaaaaaaaa

Anonymous said...

salam..bleh tau nomor fon pak supirnya? thx :)

lina said...

salam kenal...nak tanya stroller tu sewa ke ..call minta tolong saper cari kan stroller Umah Ebo or pak dadan.