Sunday, March 22, 2009

kami balek kampong jolobu (jelebu)

sabtu 21.3.2009
10 pagi

umar baru bgn tdo,apo nk jadi lah dgn anak bujang sorg nih,,bgn kemain lambat..mama plak, bgn lmbt jugak pastu bgn senyummm manjangg..sebab xde klas KP!!!yehuuuuuuuuu!!!
turun bwh nk carik mangsa dlm fridge,tibe2 papa bebel2 ade kenduri kt jelebu,kire hukumnye wajibla kene pegi..then,sumer org kene begegas2 bersiap,klu x sure pekak tinge,kih3

11 pagi
sempat la aku buat brekfes sandwic tuna & goreng instant karipap, mandikan umar,siap2kan bekalan umar, nk jln agak jauh nih..and again,papa bising lagi, " susu umar tu siapkan..bwk siap2 pampers sumer,kang susah nk benti2..wet tissue bwk,nnt nk lap2 umar, bla..bla..bla.." haaaa..kalah nenek 10 cucu kan? itulah bapak mentua aku yg sungguh 'sigap' (bahase minang yg maknenye=perfectionist) adoiiilaa..aku dgn apai senyum2 je,lek la pa..ni bkn 1st time umar nk g jauh..hhehe, sebenanye kitorg tau, papa sgt excited sbb bwk si umar tu haa..1st time balik kg papa kt jelebu tuh

11.45 pagi
bertolak dr bangi ke jelebu..spjg perjalanan umar tdooo..amatlah menyenangkan dan mendamaikann..fuhhhh
wpon jln ke jelebu tu bengkang bengkok tp xdela seteruk bukit putus kuala pilah tu (aiyooo,aku 6 taun lalu bkt putus tau x!!) sbb kiri kanan blh nmpk air terjun jeram toi sumer..ishk,wajib singgah blk ni kang,geram!

1.30 tghri
dah smpi ke umah kenduri cucu sedare papa..cucu??abis tu kitorg nih??uncle & auntie??lagi best, 'anak buah' (anak buah yg berumur lewat 30an yee)dah ade anak?well,atuk & nenek la kitorg nih,wahh..nenek ety , atuk apai & uncle umar dgn slamber je mkn lauk kenduri tuh tanpa segan silu sbb kitorg xbaper rapat sgt dan kenal dgn belah2 papa nih..dtg kenduri nih kenal la sket2 sedare2 jauh bau2 stroberi nih..

2.45 ptg
bkn blh lame2 benor kt kenduri nih, kitorg bertolak nk balik..hati ni meronta2 nk jejak kaki kt air terjun tepi jln tuh..rasenye air terjun ni sumber dr port2 air terjun yg kt area situ,,so kitorg benti tepi jln, kuarkan umar,rendamkan die..kitrog pon men air sekali,yehuuu!!sejuknyeeee!!umar x mo kuar dr situ,biaselah mamat nih,klu jmpe air..

3.30ptg
papa ajak singgah a&w seremban kt lake garden tuh..apai citer klu blk dr jelebu dulu dgn arwah mama sure singgah a&w nih. aku pon angguk je tande setuju heheh, pastu papa citer dulu2 lake garden ni la tmpt dating dgn arwah mama..pewittt..org2 dulu2 dating mesti mcm citer pramlee kan?
umar sgt2 excited terlepas dr kete meluru je die lintang pukang dlm a&w tuh..sekali time nk balik,tibe2 kuar lak beruang a&w tu sbb ade bday party buat kt situ, sblm bear tu msk ke room party tuh,die beramah mesra dulu dgn customers dlm a&w,dgn aku pon die salam,siap cium tgn lagik!huh,seb baek apai xnmpk,klu idak mungkin ade tragedi beruang a&w diserang oleh orang bangi,kih3..agaknye bear tu igt aku anak dare kot..auw!!umar nmpk bear tuh die terkedu,terkesima,agaknye awatla bear ni tergedik2 len mcm..dlm tv tgk lain,tp ape2pon umar x takut dgn bear tuh,die cool je bear tu pegang2 die..

4.00 ptg
umar muntah , sian dier,pening kot..yelah xdok diam langsung,klu ade carseat xdela die camtu,
stop jap kt r&r seremban tuka baju sumer,abis bau muntah die,pas muntah barula tdooo..then smpi umah,sume org penat..dahla cuace panas,,huh..apepon,atleast aku & umar dah sampai jelebu jmpe sedare yg rasenye ntah bile lg kitorg akan berjumpe..

ahad 22.3.2008
tdo umah mak mcm biase,klu x kene bebel..balik2 dpt gosip baru..hmm..hancur, punah, ranah, impian aku nk jd wedding planner pakli, xde jodoh plak,putus tunang dah adek aku sorg tuh..patutla muke tarik sejuta,rupenye dah clash..xpelah,ade hikmah nye..pakli dpt rezeki kije dgn gomen skg..sukela mak anak die sorg ade kije gomen..jgn sedey2 ye brother,kot2la nnt kt opis baru ko tuh ade awek lain,cube2la ko ngorat yeee..


kesimpulan dr storymory nih:
1, aku xbwk kamera nk amik gambar
2.aku xsinggah mane2 tempat terapi aku,argh!!!!!!!!!!!!!!saket kepala!!!!!!!!!!



4 comments:

Mamamanja said...

balik kg tu pun terapi gak hehehe

mama_umar said...

hahaha, terapi kurang menyengat la mamamanja.die kene gak bau2 shopping complex tuh, hahahah

ilhamzamry said...

uwaaaahh mama umar, kg i tu
apa nama kg tu mama umar??
saya kat simpang durian...
hehheh

mama_umar said...

heheh, xpasan lak name kg tuh..a'ah mmg lalu smpg durian tuh :)