Wednesday, March 11, 2009

imigresen yang baby frenly,mykid umar + travel tips

hehehe,ni sebenanye tgh jg exam..sgt2 boring occay dr dok tertonggok xwat aper2 baikle aku update blog kejap

mykid umar :
ade ka patut..dah setaun 3bulan baru kitorg nk p amik mykid die..korg jgn jd cam kitorg,nnt free2 je kene sound dgn org JPN,mcm aku kene smlm,"erm.. nape lame x amik?lmbt amik nih", dgn muke slambe aku jwb,"aah, baru skg ade mase." toing!amik ko,tulah,sape soh tanye lg ..kih3
tp seb baek kejap je la..xsmpi 10minit pon tgu,tp tmpt yg seterusnye nih mendebarkan..ishk

citer ttg imigresen :
inila die tmpt mendebarkan tuh,napenye mendebarkan?g sini nk wat paspot umar..mcm biaselah kan..tmpt tu dah mcm shopping complex buat sale,penoh manjang..aku dgn apai dah risau,mane la nk tahan lame2 kt situ sbb bwk budak kecik..mmg agak serabut la klu xprepare dokumen awal2,so klu pasni ade kwn2 nk wat paspot utk baby2/kanak2 kecil silela take note bende nih :

1. siap2 bwk surat banak ori & salinan

2. ic mama or papa ori & salinan (depend on sape yg g beratur amik borg,isi borg,klu mama,gune ic mamalah & vice versa)

3. gambar baby 2 keping - klu xsmpt buat mcm kitorg smlm,amik je kt situ sbb diorg ade tmpt amik gamba & potostat sumer (persediaan utk org2 las minit cam kitorg hahahah), caj gambo paspot rm10 utk 4 keping, potostat ic 40 sen, potostat surat banak 20 sen, potostat bende lain,aku xtau. nk amik gambo nih,kene pegang baby dr bwh (kene mencangkung sket) , takut nmpk lak nnt tgn gabak mamapapa,nnt baby akan didudukkan atas kusyen2..xper, nnt budak yg handle kt situ tolong :)
--> gamba paspot ni xde softcopy so a bit blur sbb tangkap lg dgn camera digital

4. amik tinggi anak siap2,mcm umar smlm,tangkap die kejap (sbb die berlari2 igt playground gamaknye!) then ukur,ade diorg tempek kt dinding ukuran tinggi tuh..umar nye tinggi smlm 77cm :)

5. form : amik borang dulu, byr rm1 , then isi

6. dah isi form,bwk skali dokumen2 yg di atas , beratur plak utk amik nombor (beratur ni smlm agak pjg,kebetulan tgh ramai plak)

7. KAUNTER KHAS : haa, ni yg best nih,kasik 5 star la kt imig.
- utk kanak2 bwh 2thn (xdela diorg strict ttg kanak2 nih,rasenye klu 3 taun pon blh masuk kaunter nih )
-OKU
- warga emas 65 thn ke atas
-ibu mengandung
mmg la cepat diorg panggil,lepas aku dpt je no giliran tu zupp,trus panggil no aku, terhegeh2 gakla nk panggil apai & umar sbb diorg nk tgk muke anak kite tuh..dialog yg agak kelako smlm,
" nk wat paspot anak ye, anaknye mane?" tanye org kaunter
"oh,anak tgh menyusu dgn papa die" aku jwb dgn naif
"ha?menyusu dgn papa die?kih3.." ketawa org kaunter sambil pandang ke arah bilik breastfeeding diorg.
"eh,yelah..anak tgh minum susu gune botollah.." aku counter balik sambil nk tergelak pon ader.
hehehe,nk wat lawak plak minah kaunter nih,xpelah..mayb utk releasekan tension die sepjg ari ngadap org2 ni wat paspot kan..maafkan je la..seb baek turn cpt & pantas smlm

8. bayaran : rm 150 ajee

9. pas 2 jam gitu la dah siap paspot umar..nnt klu smpt nk ltk gamba die..lawak je muke umar ni,seb baek baby face kan..xkire buat muke camne pon ttp chomell

ok, ni nk share plak travel tips dgn mamapapa - basically ni tips utk newborn ke umo 2-3 taun la..sbb aku dlm grup nih..

t r a v e l l i n g and s e t t l i n g
ramai org kate, klu nk p holiday dgn baby/kanak2 kecik ni mcm a bit menyusahkan..sbb nnt routine diorg lariklah,long journey la..mcm2 lagila..lagi2 klu ade yg some husband yg agak pyh nk menolong tuh (bkn apai yee),dr packing smpi ke dlm kete sumer cik bini yg setelkan..hmm,x jd retreat la jwbnye..lagi menyeksakan ader..ape2pon yg penting planning,checklist and foresight yg blh menyelamatkan kite esp mama-mama nih..bknla nk tunjuk expert kt sini,just nk sharing some xprience & tips taken from books,internet ..mane2 yg kurang or terlebih tuh maafkan la ye,aku mmg suke elobarate..sharing is caring ;)

1. accomondation
- give a careful thot to ur accom. mmgle byk yg superb,cantek,btol2 tepi gigi air ke,tgh2 pulau ke..tp fikir kesesuaian dgn anak2, buat survey btol2,tanye org yg ade pglmn bwk anak ke tmpt tu, and of cos gunele sumber2 yg byk blh bantu kite on travelling. one of recommendation site is forum cari.com
- klu blh call direct dgn hotel/chalet/resort tu,tanye sumer2, baby cot ade ke x,ade heater ke x,sume2lah..if not kite blh readykan tmpt tdo anak siap2,bwk toto bantal sendiri ke..

2. bear in mind
- bende2 yg kite igt sng nk dpt mcm wet tissues,diapers,susu, kt area town tu maybe x available kt certain2 tmpt or mayb limited..(mcm susu anak aku,aiyooo) jd agak pyhla nnt kite nk adapt kan esp mamapapa yg mmg stick to the brand yg anak2 pki,manela tau ade alergi sumer tukan..so sendiri mau igt,sile bwk siap2!jgn abiskan mase percutian famili tu dgn dok merayau 1 bandar nk carik pampers Mamy Poko size medium!hahahaha

3. baby's routine
- as mamapapa kite la the best persons yg tau ttg anak kite, bile tdo,mkn,shishi,yak2 sumer tuh(ooh,this shishi & yak2 part sometimes unpredictable)..utk menyenangkan rutin2 tu goes smooth kenela bwk extra sket brg2,cth nye time tdo anak xbleh terang,kene gelap2,so rembat je la kain kegemaran die ke,kain kite ke utk buat die rase as if at home :). one more..if u r travelled in the same time zone or only an hour differ try to stick to your usual times for meals,naps & bedtime as possible

4. along the journey
- some may use air or ground transportation kan..so, klu naik kete tuh (as for me) better ltk baby dlm carseat,esp long journey,sbb pinggang aku jenis xtahan lenguh..tp dependla,ade org xkesah nk pegang je baby (klu newborn tuh xpelah kan..)spjg mase..ikut keselesaan masing2 la ye
klu nek kapalterbang plak,cuber2 la request bassinet ke,sbb klu bwh 2thn diorg xde seat sendiri.so kene la kontek2 sykt penerbangan yg kite pilih tu yeee,tanye detail- or tnye kwn2 yg ade pglmn

5. dont forget!
- to give urself & hubby some time off-heheh..ate jln2 holiday kan..xkanla 24/7 nk serabut hal anak je ..klu holiday dgn bwk sedare lain blhla mntk tlg sape2 jg kejap,klu g 3 org je..time2 anak tdo tuh pandai2la gune kualiti time masing2 :)

6. other misch. thingy
- mayb blhla bwk bende2 nih sng ape2hal nanti :
a.baby snack
b. thermos
c. ubat nyamuk
d. minyak afiat,minyak yuyi cap limau,hansaplast
e. extra toy (kecik2 udahle)
f. fav cd,dvd,book
g.stroller/buggy

hmm..heheh,mase aku digunekan sepenuhnye utk menaip bende2 ni during jg exam..so,klu ade ape2 tertgal or nk share ape2 silela komen2 ye..saye pon baru blaja ;)

6 comments:

ibuarifa said...

bagus la tip2 ni..nanti kalo g mana2 leh guna..nnt letak gambar umar tu yer.

mama_umar said...

tq ibuarif,semuge same2 dpt manfaat ye!klu ade ape2 sharing info blhla ltk kt sini :)-gambar umar time travelling ader a few,insyaAllah nnt ltk :)

Mamamanja said...

tips yang berguna
terima kasih sudi kongsi

(pestime tinggal jejak huhuhu)

LoVe.. LiFe said...

thanx for ur tips..
baru jer berangan nak g wat pasport si ilham

eryn@mama tisya said...

wah2 umar sudah ada passport...tk sbr nk tgk gmbr passport umar..nani tempek ye...lawak je zt bila ko ckp yg ank tgh nyusu ngan ayh die...ekkekekekke

anyway thanks for the tips....good info
kot2 lps ni tisya & co nk travel so refer this info...:)

mama_umar said...

mamamanja - timekaseh tinggalkan jejakmu..kih3

mamailham - xper2,bermule dr beranganla nnt akan jd kenyatann :)

eryn- gamba paspot xde softcopy,tp akan try ltk jugak (amik balik pki hp je,blurr).
itulah ayat naif aku..nmpk benor budak tu yg otak pk lain,kih3