Thursday, January 22, 2009

mamapapa 2 mamapapa

baby's 1st bday bday

just nk sharing some info or shud b called tips 2 celebr8 our baby's 1st bday, honestly said utk 1st bday ni biasenye mamapapa yg beria2 walhal budak setahun tu xphm aper sgt,heheh, dlm pglmn aku&apai handle 1st bday umar,ni antara persediaannye(kitorg agak poyo & big family,so jgn ikut sgt,amik mane yg suke je),preparation kitorg based on 60+ guests:

1. theme : depend,sebenanye the best is ikut interest baby,klu suke kete,ketelah,klu suke pooh,poohla,ni si umar suke roda,so kitorg amik yg paling dkt dgn roda is car & plane. theme ni blh tunjuk kt banner, inv card(kitorg wat online je),goodie bag,cake,decor etc.

2. food : as 4 us, elemen yg sgt2 penting,sbb nk jamu tetamu,biar terlebih sket,jgn xcukop,,sbb dah biase dgn big family,jamuan mkn tuh biar ikhlas org tgk,hahah,bkn utk riak,tp try to satisfy each & every tekak&perut,so antara yg kitorg jamu las year : nasik goreng seafood,satay,ayam goreng rempah,salad,rotijala&kuah kari,fruits,jelly kelapa,lasagna,blueberry cheese tart,kuih 2 jenis,air..aa..rasenye xde yg tertgal..so far,ade jugak yg dtg bwk mknn, tu yg jd byk,alhamdulillah rezeki..so,klu rase2nye xmampu nk msk sendiri silala call mane2 catering yg ader,klu x,nk msk sendiri jugak,msk 2 jenis lauk dah cukup2 memenatkan occay,mntk tlg sedare/kwn2 bwk potluck. ade option lain, iaitu buat kt restoren2 ke,lg senang, hasle-free,minus cooking,dtg pon mcm tetamu jugak..(hmm,blhla kot plan 4 sebday lain thn )

3. cake : klu xde kek ni mcm xsebeday la jadinye,heheh,kitorg order cuppies 70 pcs,ikut theme..plan awal nk tempah kek,tp las minit tuko plan,size kek ni biasenye kite tgk baper rmi guests la,sbb kek ni penambah mknn yg ader,so jgn xpect org akan mkn smpi 3 potong,nnt membazir,bajet2la,klu guest dlm 20 org, kek 1kg dah cukup :)

4. goodie bag : goodie bag ni ade byk rupe bentuknye,bungkus2 gule2,coklat,belon dah jd goodie bag,ikut bajet masing2,ade duit lebih sket,lebihla bende2 dlm goodie bag tu,niat ikhlas nk bg org,tu yg penting..biasenye rmi yg konpius nk ltk mende la dlm gb tu,makesure mende2 tuh useful,selamat utk kanak2,dan sesuai dgn majlis..kitorg ltk pensil,sharpener (sbb utk budak2 nk msk skolah),kismis,gule2,coklat..klu nk lain sket,blhla try gune pembalut2 lain yg lawa mcm towel kecik,saputgn etc.

5. aturcara : haa,ni pon penting gak,1stly,timing kene baik,sbg mamapapa mesti sumer dah tau peel tdo baby masing2,cthnye umar akan tdo dr kol 11-2 camtulah,so kitorg pilih time dr kol 3-5pm,bkn aper,nk makesure mood diorg ni ,xmola spoil mjls nnt klu asik melalak je kan? then,lg bagus klu ade mc lantik sndiri,biar tersusun sket mjls,dr acara potong kek,bukak adiah,game atleast tetamu2 xla tertanye2 bile nk tiup lilin,bile nk nyanyi,bla ..bla..klu ade bajet yg lebih tuh blhla pakai clown ke,biar diorg handle dr mule smpi abis,jgnla clown tu muke scary mcm citer IT tu,pastu klu nk buat game tgk dulu keadaan guests,klu jenis happening tu ok la,klu sebaliknye better xyah buat..

6. others : decoration,mcm umar's aku just tempah banner & ikat belon2 tepek kt mane2 yg sesuai,lupe nk letak riben2 sbb xsmpt beli,penting jugak decor nih sbb mendatangkan mood utk guests & kite sendiri.dan utk tujuan amik gambarlah,sbg bukti..heheh..ckp psl gambar2 ni,ade yg amik potograper,bknla xblh,ade bajet xper,klu xde mcm kitorg jelah,amik sendiri,heheh,snap time2 yg penting,klu rase xcukup kakitgn mntk tlgla adek ke,sape2 tlg jd cameraman jap. baju budak sebeday & adiah die,pastikan baby yg diraikan nih comel lote la on his/her day,wpon mayb xbertahan lame cleanliness die,atleast time potong kek stil 'clean' lagila..hahaha,sbb pastu budak sebeday ni akan tepek mcm2 kaler kt muke/badan die

hmm,rasenye ni je kot yg aku blh share,maybe ade jugak yg lain2 klu nk add on, again,this are based on our xprience,not a perfect event but simple & yg pnting memorable ones to our family,mcm yg byk kali aku ckp, bajet tu penting,xsemestinye kene buat panggil rmi2 sekampong,klu nk buat bertige je pon blh,ikut nawaitu masing2 dan keselesaan mamapapa sekalian..klu sape2 nk share pglmn kt sini pon aku sgt2 galakkan,blh jd guideline
thumbsup , put ur ideas,quiries,xprience kt komen yek.. tata dulu for now! and pd mamapapa yg tgh dok berpk2 psl 1st bday nih, all the best 4 u! semuge mjls berjln lancar & diberkatiNya, insyaAllah..(jgn lupe jmpt tau!) 36

13 comments:

~Atie~ said...

beb........thanks la share tips...aku pun tgh plan nak buat besday 2thn aisyah...kali ni insyaAllah aku nak panggil sume kengkwn......

mama_umar said...

atie,tq byk2, ko post 1st komen kt blog aku ni,dah mcm editor pa&ma dah rasenye,hehehe,nnt ko ltkla ape2 plan blh kitorg cilok!ekekek

Anonymous said...

wa... bertuah baby umar... anak sy yg 1st sy just beli kek n kitaorg celb ber3 kat umah.. amik2 gambo.. ibu dia yg xcited lebih..

bln 3 ni si adik nak masuk 1st year.. x tau la nak wat camner.. mungkin ber4 jer la..hihihi.. masih belum temampu nak buat party kecik2..

tapi thn ni plan nak ajak baby sitter diaorg.. (makcik hubby).. klu ada rezeki lebih.. InsyaAllah...

mama_umar said...

hi anonymos (i kno who u r,kih3)
bestnye wpon ber3 je tp yg penting bermakna pd mamapapa& baby yg disambut kan? tq 4 sharing,nk dgr jugak pglmn dr mama yg dah ade 2@lebih baby nih

epunk said...

bagus tips ko ni.. dh lps dh aku, tggu anak cban plak la, huhu, yg penting buat tu sbg ade kenangan dah la.. anak 1st, bday 1st, harus tu, huhu

mama_umar said...

tq papa izzan, best jugak ade pandangan dr papa kan,apepon tq byk2 sudi jmpt kitorg bt sebeday izzan aritu..p/s: pandai ko msk mee bandung ye, haa..anak 1st bday 1st,harus!bagusss

Anonymous said...

hi zety, nice tips u bagi, helps me a lot,hihihi

dilot said...

byk jgak keje rupenya nk plan besday ni. ok2 take note.. excited la plak! tape2, got 4 months to prepare pape yg patut...hahahaha

mama_umar said...

ibudilot,lupelak nk ltk timeframe utk prepare bday nih,better start planning sebulan awal,get list every single thing!cant wait 2 clbrt aisya's 1st bday :),no worries ape2 hal just ring me k

eryn@mama tisya said...

biasa la bila celebrates busday ni mak bpk yg over excited especially mak busday girl/boy padahal ank bkn reti aper pn lg tp tkpela bkn utk org lain kn utk ank sendiri so tk kisah la mcm mn cara skalipn yg penting kita happy lg satu ikut kemampuan...ni pn tgh pk utk 2nd busday tisya...ada plan nk jmpt kwn2 cz time 1st busday just family je kn tp tula hubbyku ckp kalini utk sedara2 plak..adus bosan..tgk ler camner..tkpn celebrates bertiga je...

mama_umar said...

eryn & atie dah nk plan 2nd bday..eeii..cepatnye mase berlalu utk tisya & aisyah kan?haih,bln 12 ni pon bday umar yg ke 2,jauh lagi nk plan,kih3,actually idea utk clbrt ber3 ni penah terlintas,jd moment yg sgt2 sweeeet utk our small family :)

lily azliyana @ mama zara said...

yela..kitorng pon tk pasti nk celebrate mcm mane utk 1st bday zara. mula2 plan nak wt party kecil2an jugak. ajak kwn2 sume. tp si zara ni spesis takut ngn orng. kang tk pasal2 die mengaruk or menangis sbb tk selesa pulak. tp klu ade budak2 lain mungkin die suka sbb die mmg suka 'cari kwn'..

skang terpk nk celebrate bertige jek pahtu panggil fotographer ke tngkap family potrait.ntahla..tk tau which one is better. ade idea dr yg lebih pakar???=)

mama_umar said...

mamazara, am i the 'pakar' tuh?hahaha,gurau je..actually watever way u wanna clbrt,makesure zara is the most comfortable one,klu clbrt ber3 je & ade photographer sekali pon dah sgt2 ok & sweeet!buat kt garden ke,pastu klu nk buat mkn2 utk famili blh buat pastu another time :), just my seposen opinion