Sunday, October 26, 2014

Baby yang terkena eczema

Salam :)

Ekzema tu mmg penyakit kulit yg biasa or 'trendy' kah? Allah..xpnh terbyg yg anak no 3 aku nih terkena eczema..yg 2 org sblm ni mmg dasar kulit tough. .cume Umar klu kene gigit nyamuk je jadik mcm kudis tu..

Dugaan kecil je ni nk banding dgn anak2 org lain yg ditimpa.mcm2 saket..so far yasmeen blm.demam lagi..walau peha kentucky die kene cucuk tiap2 bulan..cume tulah..bile.paed dia sahkan yg dia ade.eczema..kesian sgt aku tgk pipi die ..maka secara otomatik akulah yg kene pantang makan..kene try an error pantang makan nih.sbb xtau apakah penyumbang utama kepada alergi anak aku nih..tp.mmg telur,seafood (ikan yg gatal)  dan yg terbaru = ayam T__T ..aku hindar dulu..

Segala makneka.krim aku ade..demi.anak kan..kwn suggest mcm2..mana aku blh ikut,ikut..yg penting seiring dgn nasehat paed lah..

Alhamdulillah, krim cetaphil ni mcm oklah sket..sabun mandian pon pki yg xde buih..baju2 dia pon aku basuh gune sabun utk baby..ape.yg terdaya buat jelah..mcm xsanggop tgk rashes dia naik..semoga yasmeen makin elok n ilanh eczema dia..aminn..

Oklah..jmpe.nnt next story :D

8 comments:

Ilyani said...

anak sy ade eczema...eczema ni kne rawat dr dalam... :)

Gieyana said...

Sian dia..sy yg first kena ar..bg mndi air laut tp sm gak..mmg kena jg hygiene sket kan kalau yg kena ni..

AyuArjuna BiGoshh said...

zeti...anak adik ayu ada kena enzema teruk jugak...ayu ada buat entry psl enzema ni..psl satu produk tu...

tapi tak brp galak lah untuk bayi..

tapi ayu suka rekomen dr paed yang memang pakar dlm kulit dr JKL...die mmg terbaiklah beri penerangan dan cara rawatan...

baby adik ayu dpt enzema sbb alergik dr antibiotik

Afne said...

alahai sian dia msti x selesa kan bila naik merah2 tu.

hani klu hari panas mula naik bintat2 kecik merah kt pelipat dia tp bila cuaca kurg panas trs hilang ok je. bdk kan, kulit sensitif ikut cuaca ada juga yg alahan atau jangkitan.

AdanyaKauUntukku said...

alahai..teruk jugak ye exzema dia..
cam fahim lah ari tu..tapi fahim jadi..bila dah besar..macam2 krim pakai...doctor pun dah macm2 pegi..last2 pakai MooMoo gak yang ok

Wan Amira Wan Salleh said...

kesian nyer si comel ni.. but anyway, at all cost, to avoid j&j products

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

sianny baby yasmeen..mmg ekzema eh bukan ruam susu biasa..nway, zara umur 6 tahun ni tetibe kena ekzema..teruk gak aritu die kena..dokter kata zara punya punca dari kulit terlmpau kering..so mmg die pon kena mandi guna sabun takde buih, n pakai mosturizer segala sbb nk bagi kulit die sentiasa lembab..ubt makan pon ada..later nk buat gak entry pasal dia..pas gi jumpa dermatologist aritu nmpak dh makin baik alhamdulillah..

Sidratul Muntaha said...

time aqil dulu paling teruk la
sampai warded.
blik tu mcm2 ubat dpt dari spital kerajaan
alhamdulillah besar ni gebu gebus montok!