Monday, October 31, 2011

makan makan kat Wild Basil

salam =)

yeahh, entri arinipon makan lagi,..
igt x aku citer redeem credit milkadeal dpt beli 2 kupon makan kt restoren Wild Basil ? haa..tanpa menyabar2 lagi kitorg pegila sabtu lepas. tapi kitorg x g ber4 je, ajak sekali mak sedare & sepupu apai ikut skali..memandangkan kitorgnye f.o.c so,blanjer diorg jelah ;)

mule2 konfiden igtkan btol2lah kt area Soho,KL nih, cewahh konon dah biase g sini so tidakle aku bace btol2 addressnye, tapii address tupon x lengkap..cakaplah kt dlm Publika (mall baru) ..Publika ni btol2 sebelum bangunan2 kedai Soho..pas kolling2 barulah sampai ke restorennye.. disebabkan mall ni baru lagi,ade bykkkkkkk kedai yg under renovation dan sikiiittttt je kedai dah bukak, yelah, Wild Basil ni nk promo la dulu..branch Wild Basil ni ade kat Midvalley, Pavilion dan kt sini..

ni kt dlm Publika tu, kiri kanan kosong lagi,tp suke tgk deco2 sempoi dan berseni kt sini, agaknye bekas2 kayu yg lebih2 mase pembinaan dulu diorg recycle baliklah jadi bola besar tu



pastu ade gak besi2 lebih diorg buat mcm pyramid , siap tercacak2 gergaji, haih seram lak aku..pastu byk lukisan2 , lagi best, kertas2 yg ade gambar dari majalah2 lame pon diorg tepek kt dinding, wah, cantek plak, nk je aku derma kertas dan suratkabar lame kt umah nih,heheheh



mall ni ade bertingkat2, restoren ni tingkat 2, mase lalu koridor ternmpk beberapa restoren yg nmpk sgt menarik utk dicube, deco pon lawa..name pon catchy, contohnye restoren nih..restoren POYO by Malaysian..kitorg bace menu diekan, ade nasi goreng poyo, kah3!



dh smpi..pas order amik2 gambar dulu



cubaan membuat peace


makanan sampai, ngap3x


baring buat mcm kt umah ye anak2


overall, kitorg puas hati dgn makanan die, sedap jugaklah..lagi2 aku dgn apainye adelah f.o.c , bertambahlah lazat ;p..lasagna terlebih2 keju, ergh..agak muak..


kasik bape markah?

4/5 ;)

p/s: markah2 yg aku bagi pd kedai2 mkn ni adlah berdasarkan rasa tekak dan personal interpretation aku semate2..

Sunday, October 30, 2011

Sekinchan Ikan Bakar

salam =)

pagi2 isnin kite mulekan dgn makanannnn,hehehehe..



kitorg x sengaja singgah sini, kebetulan betulkan tayar aku yg termasuk skru minggu lepas (oh,ni citer basi) kat kedai tayar sebelah restoren nih, wpon byk kali lalu lalang tapi mmg x tergerak hati lagi nk singgah sini sbb klu time2 nk maghrib con4m ramai giler mkn kt sini..so amik kesempatan lah mkn kt sini sekali,alang2 org x ramai..restoren ni branch Bangi, kt area jalan Reko

mule2 pilih ikan


pilih sayur pon ade


pastu tgu la dlm 20 minit gitu..sementara nk tgu tu Umar n Maryam dah lapar..so diorg membantai 2 bungkus nasik lemak..sekali papanye pon lapar tgk,pon bantai 2 bungkus nasik lemak jugak,heheheh, mamanye..ermm..tumpang sikit2 je ;p



so, how do u rate this restaurant zety ?
out of 5, i'll give 3.5 ;)

Thursday, October 27, 2011

Hantar mak ku ke Haji

salam =)

oh sayunye semalam dgr seruan haji kt kompleks tabung haji..aku tgk anak2 yg salam jemaah haji,pelok2,nangis2, tekak aku dah rase perit,hehehe

semoga mak selamat sampai dan mengerjakan Haji dgn baik dan dpt yg mabrur,ameen..dan selamat kembali ke sini jugak..yelah,sape x risau..mak pegi dgn kawan2 je, yg blh tgk2kan die cume kwn2 dan travel agent die je, semoga mak sehat dan blh buat sumer rukun dgn sempurna..mmg ade hikmahnye mak operate aritu, rupenye Dia nak bagi mak peluang datang ke Mekah dgn keadaan sehat..klu tak, mak asek lah pedih perut..

ade sket je gambar amik semalam, suasana kt sane pon dah gaye mcm nk g cium hajar aswad je ramainye,hehehe,oberr

-konon maryam nangis2lah embah nk g,sebenanye die nangis nk dukung

-alah,cian Umar,nmpk hidung ke atas je

Tuesday, October 25, 2011

Pencarian kamera baru

salam =)

kene carik kamera barulah utk cuti2 bulan 1 taon depan, yer..mmg lame lagi..tp nk ngumpul $ makan taonn,hahaha..yang penting bajet aku bawah seribu..klu boleh, bwh 900,atau 800 , oh,klu camtu lupekanlah ye zety ;p


jom cuci2 mate tgk Lumix TZ10 nih, pantang nmpk kaler merah je suke, memandangkan aku xbaper pndai ttg kamera kecuali paham ttg pixel, maka 14.1 megapixel itu pd aku sgt menarik!


pastu tgk Nikon L120 ni plak..yg mcm errynn beli, kaler merah ni sure tmbh $$ ye tak..pon dlm list jugak..14.1 megapixel jugak rasenye


haa, tgk yg samsung mv800 ni..tertonggeng2 skrin kite blh kejekan, 16.1 megapixel, wahh,lagi sharp! heheheh (dah itu aje yg aku tau)


las sekali tgk Sony cybershot wx7 ni , nmpk bese2 jer, tapi 16.2 megapix..adehhh,berpinau dah mate aku



yg penting, tepuk dada, tanye wallet dulu ;)


p/s : agak2 ade ke org nk beli kamera yg kitorg ade skg nih?hahahah,ntah2 klu tolak seploh ringgit pon blm tentu

Sunday, October 23, 2011

Jom berSpa dan dapat kupon makan free

salam =)

alamak..kupon spa yg beli kt milkadeal expired 31 okt nih..igtkan nk try kol buat reservation utk esoklah..sebab esok adalah cuti paksaan opis aku bagi utk deepavali..tapi xtau lg apai free ke tak..agaknye klu dgr amoi yg urut trus free la kot ;p.. xtau le sempat ke tak nk redeem nih..hmmm

dan 1 lagi..aku ade redeem kupon makan (lagi?) kt milkadeal..bukan aper, gatal2 mate aku tgk $ credit dlm ac milkadeal, laju jelah redeem, dpt mkn free utk 2 org, hoyehhh!!

RM21.90 instead of RM55 for 3-course Western Meal + 1 Drink at Wild Basil, Solaris Dutamas. HALAL [60% OFF]
Link
beli 2 = RM 43.80 = FREE ;)

arini update citer milkadeal je lah (dengan harapan adela org nk klik url aku,blh tmbh credit ;p)

belek punye belek,ade 1 lagi pakej pampering kt bandar baru bangi, wahh ini sudah bagus! mohler org2 bangi sekalian alam ..hehehe..klik sini




Wednesday, October 19, 2011

buat ape kat Hotel Istana tuuu

P/S: HAHAHAHA,DATE TYPO WEH,TQ KANDE DINDE BTAU,KIH3

salam =)

maka dengan ini,aku isytiharkan bahawasanye, sehingga tarikh semalam 18 OKTOBER 2011 adalah program yg last aku join utk dapat 'extra points' for my monthly return ataupun,orang gomen lebih kenal dengan name SKT, hik3 (gelak mcm Scha kelasss ko maria) utk tahun 2011 ini, pasni hanya mau concerntrate utk diri sendiri ye, seperti cuti2, abiskan write up etc.




conference ni 2 hari, tapi aku hanye mampu join 1 hari je..tolong mane yg patut..dengan kawan2..aku bahagian jage bilik utk presenters , wpon ade 'kekecohan' sket here and there, tapi berjaye jugaklah kawal keadaan..

ade kwn aku tanye, best x? aku nk jwb pon cam konpius, sbb perlu lebih focus,which part yg best?hahahah, part bertekak dgn orang mmg xbestlah..part makan best,silap..sgt best! part kenal2 dgn orang dari byk2 tempat pon best jugak..smlm peserta yg dtg mmg ramailah dari golongan Propecer-propecer datuk datin bagaikan..aku ade borak dgn sorang nih, siyes gaye2 mcm mak-mak aku je..so aku adress her as Puan la kan..borak punye borak, las skali die pas namecard, amik ko..Dekan fakulti pendidikan OUM, hik3 (gelak Scha lagi)..trus aku rase mcm, eh, petande kah ini? petande utk aku tuka tempat keje baru? atau petande supaye, ko cepat2la abis master zety woiii, ade orang nk 'berminat' nih ;p..perasan lah!

ni antara committee lah..ceria kan? buat2 kot..heheheh

and again, semalam adalah kali pertama aku kuar umah pukul 6.40 pagi, smpi opis kol 7.05 pagi, naik bas kolej g hotel harung jam sumer smpi kol 8 pagi..balik pukul 6.45 ptg, harung jam sampai umah kol 8.30 malam..fuhh..sekali sekale, boleh jer ;)



oklah..ade keje nk kene siapkan nih, smbg nanti

Sunday, October 16, 2011

Jom buat mee kuning sendiri

salam =)

petang semalam aku 'menurun' sket nk buat mee kuning sendiri. Umar dan Maryam mmg suke mee/spageti/angel hair etc. mesin gelek mee masih tekepok dlm kotak baru yg dibeli mase bulan pose tahun ni .. jom blaja buat mee :D

bahan-bahan :

ni aje, dan juge noodle maker dan juga manual guide,hahahaha

ptg semalam aku buat 2 cawan tepung + 2 biji telur


buat doh dan selamat bermain tepung, senang ade mesin mee ni sbb nak canaikan doh just gune penggelek die je..tapi makesure doh benar2 sebati,cewahh..JANGAN LETAK AIR MASA ULI DOH !



kali pertama gelek, die mcm tebal sket,so blh adjust ketebalan penggelek tu , first time gelek try no 1

see, adjust penggelek ke nombor 3,4,5 die jadi nipis (siyes mesin ni ntah camne set no 2,3,4,5)

lepas tu, aku konon malas nk bace manual die sbb excited nk gelek jadi mee plak

1st gelek


kemain excited nmpk kepala doh tu kuar bentuk mee, oh, inilah rasenye gynae yg sambut kepala baby kuar, or sambut kaki bagi baby yg melintang..aku separe menjerit pon ye jugak, it's coming!it's coming! tapi buruk lah pulak..try lagi..

wahhh, yg ni cantek sket,gune jari je ye utk pisah2kan,hehehe, petua x kasik melekat, tabur tepung sket2 time nk gelek tu

terlalu gembire, aku tgk bukan mcm angel hair dah, mcm langsuir hair pon ye jugak

pastu aku rebus dan letak minyak sket supaya xlekat..memandangkan aku igt aku dah teror, so aku xbaca abis manual tu, kt manual tu tulis (bace ni balik mase makan mee yg dah dimasak) kene rebus dgn air garam , patutlah time aku rebus tu dah mcm masak mee rebus, jadi pekat2 air rebusan tu, gelabah iiii..rebus kejap je, pastu toskan

siap2kan bahan nk tumis mee hailam, oh,lupe nk btau, aku bercadang nk masak mee hailam sebenanye, tapi jadi camni plak

mee hailam kurang kuah tapi kaya dengan ayam, udang,fishcake, kobis, tomato = yummiiiiieeee!!!!

apekate orang2 yang makan?

semalam kebetulan ade beberape tetamu datang, meraselah diorg makan..mmg diorg nmpklah aku gelek mee tukan, mmg diorg kate mee tu lembut dan sedap, xrase mcm mee beli bungkus kt kedai ( lahh, mmglah itu pon niat aku) dan rase mcm mee spageti ;)

anak2 dan mr apai : cam beselah, aku masak xsedap pon diorg abiskan, hahahaha

so far, mmg pasni aku akan truskan usehe aku buat mee sendiri, mmg lemak sketlah rase mee tu sbb hanye telur dan tepung kan, berbaloilah bepeluh2 aku gelek mee , sumer orang suke =)


Thursday, October 13, 2011

Saya bukan ulat buku tapi saya suke beli buku

salam =)

oh, curik2 napas updet blog ..smlm smpt g menerjah BigBadWolf books sale kt MAEPS , mmg pernah dgr event ni last year, tupon kwn opis yg btau..thn ni ade lagi dan kitorg mcm xnk rase rugi sbb nmpk less 95%..to b honest aku bukanlah ulat buku mahupun bulu ..tp aku mmg pernah bace novel mase skolah2 mcm Sheldon tu smpi mmg simpan duit banjer utk beli novel2 die..but it has stopped mase form 5..pastu aku lebih pada majalah merepek2, dan surf internet sahaja.

semalam bile smpi sini,aku mmg target buku budak2 ni je..mmgla skg ni gune ipad pon setel blh dpt byk bahan,apps tapi aku ttp percaye pada baca,pegang,rase,raba eh. kulit buku tu..wpon gambar xgerak2 mcm kite bunuh monyet dlm angry bird..kepuasan tgk anak2 ralit belek buku blh buatkan aku as parent senyum ..

seperti tajuk di atas, aku bukan ulat buku,makanye buku2 utk aku cume 3 je, tupon tolak 1 buku resepi aku bagi kt maksedare apai (bagi ade makne,maktam kene buat dan kasik aku makan,hahahaha)..lagi 2 konon novel,ntah bile nk bace jgn tanye..





then utk anak2, ayoyoh..mmg rase nk kaut sumer,tp tangan dah lenguh,pikul 16 bijik buku dan nk beratur utk membayarnye agak hazab..yg smpt aku amik dan sgt2 puas ati ialah buku mcm Dora ade bunyik2 cume rm10 - mmg pengsan, kt MPH mau 70-80 ringgit buku2 camni
byk buku ade aktiviti like puzzle,spelling puzzle,sticker and what not..rahsie peribadi aku utk dpt buku2 best ni ialah ;

1. menyelongkar kotak orang : diorg kt sini angkut kotak dan kaut sumer,ade yg tgal je pas sort buku2 yg diorg nak,jadi aku percaye,selected books yg dlm kotak tu mesti best2,hehehe

2. ikut cikgu2 tadika/nursery : aku curik2 dgr org borak,ade yg cikgu nursery,tadika sumer tu, sure diorg bijak pilih bukukan..aku pon ikutlah sorang 2,las2 giveup sbb gile byk diorg amik,hahahah

ok, utk kande dinde yg berminat nk cuci mate saje2 tgk 1.5 juta buku atau nk beli novel2 best seller silelah pegi ke MAEPS ye..smlm 16 buku aku abis RM 105.00 sahaja =) pembelian bijak!

Monday, October 10, 2011

Jom nyanyi dengan Maryam

salam =)

rindu nk updet blog n jalan2 blog kande dinde..kekangan mase menjadi halangan kite, cewahhh..
enjoy video Maryam ni ye..lagu Air Pasang Dalam..


video

Thursday, October 6, 2011

International buffet kat ofis saya

salam =)

see, raya2 makan2 xabis lagi...hehehehe, tp makan2 ofis kalini best sket hidangannye dan aku klasifikasikan sebagai hidangan ANTARABANGSA , sebab...kitorg terdiri daripada orang Melayu,Cina, India, Iran dan Pakistan wahhhhh meriah gituuu..
so masing2 bwkla kelebihan masing2,x kirelah order ke masak ker yg penting masing2 gembire utk bawak makanan dan boleh nmpk keikhlasan dalam makanan masing2 yg kaya raya dgn ayam,daging,buah,seafood etc. Alhamdulillah, rezeki lunch arini ;)..(lunch la sgt, makan2 dari kol 11pagi tadi xbenti2)

everybody has their own cuppies! sgt2 cute! dibawa oleh yusnita, aku order RVC dari contact yus nilah

beautiful Iranian salad done by Iranian lady, siyes sedap!

meja dessert

meja main course

2 org Iran dan Pakistan yg gembire dgn cuppies masing2

ade 3 org xde dlm nih

oh ye, kalau kande dinde nk tau i bwk puding roti butterscotch dgn custard sauce dengan keropok ikan, hehehehe

happy weekend kande dinde..pas isyak malam nih ade kenduri kesyukuran utk my mom yang nk g Haji akhir bulan nih, oh bz bz...

Tuesday, October 4, 2011

Pipe link TOYS for them

salam =)


- gambar dari fb smartintelligenttoys

xblh nk taip byk2,heheh,bz kejar dateline..ade order toys dari link fb nih, mcm menarik plak..blh asah kreativiti dan imaginasi budak2 nih..selain daripada menambah skill aku sbg mama utk meleraikan pergaduhan perebutan mainan, pipe link ni mmg unik sket , mcm2 blh create, robot,lion,kapalterbang..cara2 nk buat pon ade, budak2 ni reka sendiri pon ader..nantilah, ade mase aku share gambar ape budak2 ni create..gambar gadoh lagi byk ;p


p/s : aku mmg sgt j.a.r.a.n.g beli toys utk budak2 nih,las yer punye bday pon aku xbelikan toys utk diorg

Sunday, October 2, 2011

dah dua sabtu kojo

salam =)

dah 2x berturut2 aku rase weken aku x cukup2..xcukup dgn itu, Umar pon diserang demam lagi..susahnye hati..alhamdulillah, pagi ni die dah ok sket, blhla mama g keje..
kesah 2 sabtu yg aku keje bermula dari convocation aritu dan sambung lagi sabtu lepas ade projek anak angkat kt felda Raja Alias,Jempol , negri sembilan..kolej aku organizer utk event nih, so ade lebih kurang 6 institutions lain pon joinlah mcm uitm,cyberjaya med college,kpm,politeknik etc. actually event ni berlangsung dari ari jumaat - isnin, aku dtg ari sabtu je sbb ade talk nk disampaikan utk org2 kampong ;)

drive sendiri ditemani 2 anak dare (colleague aku) lalu highway LEKAS, oh sungguh lekas sampai ke kuala pilah, tetapii...nk sampai ke Jempol bercinta lagi 45 minit, huwaaaa..
sampai kesitu dgn selamat kitorg trus join upacara perasmian dan makan masak lomak cili api daging salai , fuhhhh trus tuka slank..



actually gambar gambir byk kt kamera kwn aku , so letak 1 jelah dulu ye, tu pon cilok gambar die jugak ;p..xdela byk nk citer sbb aku dtg 1 ari jekan..tp overall kitorg happy bile tgk students enjoy jadi anak angkat family masing2..bygkan budak2 dari yaman,mesir, afrika jd anak angkat makcik pakcik felda tu..haaa bygkan diorg berckp camne, heheheh

kesimpulannye, pinggang aku rase saket sketlah sbb dah lame giler aku x drive long distance..dan aku rase kesian gak kt umar n maryam kene tinggal dah 2x sabtu..tgal dgn papa apainye mmg behave saje budak2 nih =)..ok sambung nnt