Wednesday, October 28, 2009

PRESSURE and PRECIOUS

P.R.E.S.S.U.R.E

saje pilih kaler light2 utk that word supaya xterlalu mengikutkan sgt rase tertekan tuh..things-to-do berserabut dlm otak nih,smlm dpt emel dr member die kate " SET YOUR PRIORITY 1ST, OTHERS ARE ONLY SAND.." adalah perumpamaan yg die tulis berjela malas nk tepek kt sini,pikir2 balik mmg betol pon,so aku susun balik ape kene buat dulu then sentiase catat ape yg done , undone , and on d way or lost d way,hahaha..
maybe aku takut mcm x smpt nk siapkan asgmnts aku ker..pastu mcm terase 'left out'..mentang2ler aku tgh hongeh mcm nih-->'hongeh' means ala2 termengah2 sbb bwk perut yg sarat dengan makanan budak,terase dgn sape ke or mcmane ke malas la nk pour out kt sini,klu smlm aku citer kt shar pon die kate aku ni tgh sensitip kott,tapi is it i'm being too sensitif or u wont feel it till u r in my shoes??ohh lupe, skg aku xpki shoes dah, aku cume pki sandal aje (>_<)v
klu nk listkan kt sini kije opis,kije ukm,kije umah,kije nk banak yg nk dibuat,rasenye pusing2 pon tang tu jugak..and kene pikir yg org lain pon ade yg susah dari aku,so aku patut rase syukur dan insaflah sket..penah terpikir kdg nk jd SAHM je,bela anak,bagi mkn cukup2,home schooling sumer tu,tp blm masenye lagi..
kesimpulannye, aku kene bijakle nk hadapi pressure2 nih,sbb kt luar sane rmi lagi parents/mommies yg lebih pressure dr aku tp diorg kuat or terpakse jd kuat demi famili/anak2..kene selalu mohon pdNya semoga dimudahkan urusan kiter
-------------------------------------------------------------------

P.R.E.C.I.O.U.S

haa..ni biar kaler2 sket,ceria tgknyee..rasenye sumer (sumer?mcm rmi je,heheh)org mcm tau aku ni dah agak dekatla due date nk mengeluarkan baby nih..dah masuk 35 minggu dah, pastu gender rasenye almost 98% confirm our baby is a GIRL! mule2 pon mcm x yakin sgt,sbb org kate klu girl ni pyh nk predict tapii..memandangkan kitorg dah naik kenal bentuk apam or burger or watever yg org panggil tu,sbb she is keep on showing off to us!hahaha..dlm perut xpe nak kamu nk tunjuk cenggitu,dah kuor sok sile jd anak dare bersopan ye,keh3..gembire? bohongla x excited kan..syukur sgt2,pd kami xkesah sebenanye boy ke girl,yg penting dikurniakanNya zuriat yg sehat dan sempurna :),ermm..pastu name pon rasenye dah ready jugak utk baby 'M... H...' nih,cume blm finalise lagik,mayb mase on d way nk g spital baru btol2 pikir,hahaha mcm time Umar aritu la jugak..
oklah, nk smbg blog hoping buat kije sket nih ye..


Wednesday, October 21, 2009

MaMa taknak Gadoh lagila sayang..

anak mama yg bernama Umar Husayn, kenape skg ni tiap2 malam kite akan gadoh? Umar akan melalak mcm budak kene dera pukul klu xdpt tgk utube upin ipin yg dah kene block tu? mama dahla cpt ngantok nk tdo awal, Umar plak xtdo2 kdg smpi pkul 1-2 pagi, manela mama x menjerit mcm petir ?? mama rase jiran2 kite xselesa dan bengkek dgn mama , dan of cos akan ade org2 akan terase dgn mama klu mama naik antu mcm tu..sape x naik antu klu setiap 15 minit ," mama..oo mama..lain..lain.." Umar soh tuka tiap kali pas abis play all video kt utube tuh..mate mama ni naik lebam tau x?? tu blm masuk Umar melompat2 kdg menghempap perut mama dan adek yg kdg2 ni nk main sekali dgn awak (heyy, budak dlm ni pon kdg mama rase nk cubit)..dan skg ni klu xpuas ati cepat sgt Umar nangis , geramnyeee!!!!!

pastu 1 lagi, suke sgt masuk tgn mulut pastu muntah belahak..lg mama geram klu time mama sgt2 penat & ngantuk,Umar tau x mama dah berat nk bongkok2 bersihkan muntah tu? dgn awak melalak2 mcmla mama ni tgh belasah2 Umar? kdg2 papa ader oklah lagi,klu time papa xder tu Allah jela yg tau perasaan mama nih :(

tp tulah,pas marah2,jerit2 kt Umar nih,mama akan rase sedey..rase bersalah..rase mcm i'm a bad mom..ni agaknye baru sikit Umar buat perangai..then Umar akan tertdo , kdg sbb penat melalak,kdg tertdo pas tgk utube,kdg tertdo pas main hp mama..mase ni mama akan sgt2 touching tgk Umar tdo,tp biasenye esok pagi mama akan rase touching sbb mama dah lame tertdo,heheheh..sblm mama g kije mama akan kiss Umar dulu, ckp balik dgn Umar yg mama sorry sgt2 sbb marah Umar..mama x sengaja..mama xnk Umar notty dan ngade2 mcm tu..hrp2 Umar dgr dan phmla mase tu wpon Umar akan bgn pukul 12tghari kemudian,huhuhuhu..Umar Husayn, mama xnk gadoh lagila sayang..

p/s: agak2 nnt dah besar die bace entry ni akan rase bersalah x? ker die akan kater,elleh mama..tu baru sikitttt
Mr. Green

Tuesday, October 20, 2009

Tak Cukop Satulaaa..

minggu ni jage exam, so curik2 sikit mase updet blog ni..dan juga terkejar2 nk siapkan 1 writing report utk final..tghari dah setel,huhhh, leganyeeee!! tinggal lg 2 subjek utk aku setelkan segala karangan darjah satu writing aku, seb baek tekan2 keybod je,klu tulis dgn pen...



cakap psl x cukop satu nih, rupe2nye aku cume ade 1 bengkung je pas bersalin nnt...laaa baru sedor ade 1 je, sbb dulukan igt mcm cukup je 1, pki siang je,mlm xyah pki, so basuhla sket2 bengkung tu..dahla dgn lumur bende2 sapu mustika ratu tu.,.ya Allah gatal getiknye tuhan je la tau..pastu abis dah kaler putih bengkung tu,dah jd tompok2 taik unta coklat gituu..euww..jadi,kalini,aku igt nk tambah 1 lg bengkung ..dan aku rase nk bli yg strap on..yg lame ni (brand amway) jenis ikat, akan tetap dipakai, dan strap on tu aku nk pki time malam..tetapi masalahnye disini..adalah jugak aku survey2 kt website , carik2 jumpela bengkungmoden.com dan bengkungmia..hmm..otak ni dok pikir, yg bengkungmoden.com tu dlm rm200+..mahaila pulok..yg bengkungmia tu mcm pendek la pulak..adoiii..

harap kwn2 blh la tlg tgk2kan kot2 ade kt website lain ke, ker ade jual kt farmasi ke,or kedai2 jamu..nnt btau occay ;), maceh sumerr

p/s: maklumler..xsabo nk kughusss semule..ekekekek..blh kah??


Thursday, October 15, 2009

Apa Plan Ujong Minggu Nih??


gamba tu xde kene mengena dgn tajuk pon,hehe,taken by nonoy (the triplet) mase open house umah cban/dlot..pasni blh plan nk outdoor photoshoot plak..tp tgu adek baby kuor le :)

klu bace tajuk tu ntah aku yg tnye org atau aku nk citer plan weken kitorg esok,heheh,mane2lah..
buat mase ni utk ptg ni, aiyoh! ptg ni sudah start laa..ade 2 jemputan mkn2..satu umah maksedare kt kajang, satu lg umah epunk/ryu kt kl..mane 1 nk pg daa..hmm,final decision biarla apai yg buat..

esok ari iaitu sabtu, ade 2 jemputan jugak..katenye faizah/katak nk buat,tp masih tgu con4mation dr die,dan lg 1 maksedare jugak iaitu cikta/ayahcik kami..then ari ahad ade wedding kwn skolah aku kt klang and aku br tau yg anak sedare FIL aku nk tunang (kire sepupu apaila tu)kt taiping, aiyoh..jauhla plak..tgk pada kelaratan akulah..

buat mase ni mmg ni je yg ade dlm kalender aku,selain dari otak & perasaan susah hati nk anta final asgmnt utk final exam ukm aku..ntahler,semester ni mcm sayup2 je aku rase..asal lepas dan lulus pd aku cukup baik dah tu :[



Wednesday, October 14, 2009

Tadikan saya makan......



saya mmg xpenah masuk sushi king nih,paling kuat pon bli kt c4 or jusco tu, ni sume hasil ajakn kwn saye, die kate ade promo rm 2 sepinggan , apelagi laju je mengangkut pinggan2 sushi tu lawan dgn org sebelah..so 3 org mkn cume 13 pinggan je kitorg taram, heh..idakle pinggannye sebesar pinggan makan nasik tu kan..name2 sushi tu aku xigt..tp mmg puas atila mkn..lgpon org banjer :D..maceh sha..lebiuu



pastu aku dah lame x mkn donut2 nih, blila 6pcs..amik glacier,tiramisu apetahname die,dgn alien..heheheh...

tu jelah yg aku mkn arini..yelah,dr pagi dok menahan angin dlm perut ni , tah ape silapnye, last2 td minum ubat aku mirinda stroberi, kuor angin kentot sendawa,agak byk jugakla..lega sket..
hmm,xleh slalu..kandungan gule yg tinggi.huh!

Monday, October 12, 2009

Story with No Pics

jom recall citer weekend lepas dan mlm td
sabtu - kitorg g 1 wedding, 3 umah terbuka tp hanya g 2 aje ,
ftkutisaya berjaya menyapu ruang tamu, kemas2 umah dan buat 2x laundry, yey! no wekend bibik ruled!!, tp saya xlarat nk mop..rase nk terberanak dah

ahad - pagi2 kaki diserang cramp like hell , saye jerit meminta tlg pd sleeping partner saye dan apai pon bgn tergesa2 mcm kepala baby dah nk terkuor, pastu saye berjaya basuh toilet plak,ade 2 umah terbuke , hmm..best btol 2 ari ade sponsor lunch & dinner
hiohy

mlm tadi - famili ayahbob nk dtg beraye, plan nk buatkan mee bandung tp dah cari satu warta perencah segera tu xde..last2 bli barrel kfc,heheheh..si Umar sgt excited klu ade org dtg umah dan layan karenah dan 'show off' die..x duduk diam walau sesaat, last2 tetamu balik je die muntah belahak kan isi perut die sbb dah pening melompat,menari dan berlari..dan saya jd tensen tyyyy..rase nk belasah marah yg sgt2 sbb mlm2 kene lap karpet..and again rase nk terberanak lagi

kesimpulannye .. aktiviti saya pd weken lps dan smlm membuatkan saya rase nk terberanak..aiyoo..ni klu ckp 40x nih mau jd btol2




note : saya sdg berdoa dan mengharap sesuatu nih..hmm..dapatlah hendaknye..

Wednesday, October 7, 2009

AiR MaTe dan SaYe (T_T)

ni citer sabtu lepas, kolej ada buat jamuan raya ..buat kt hotel kolej je, set up stall dgn mknn2 mcm soto,sate,char kuew tiaw,nugget,air,lemang & rendang..pd aku klimaks event ni (aiyoo..blhkah guna ini perkataan??) adalah time anak2 yatim area Sepang dtg..
mule2 aku lepak dlm opis je mls nk kuor,sekali bile dgr diorg ckp, " eeii, sedeylah tgk budak2 tuh..ade yg kecik lagi..comel je dak pompuan tuh.."
aku pon tergerak la nk tgk anak2 yatim tu..nk gak dpt pahala usap2 kepala diorg kan..
sekali aku kuor trus nmpk budak kecik pompuan umo dlm 3 taun,dgn pki tudung kecik tu duduk dgn penjaga die, comelnyer..ni budaknye
->mase ni tudung die dah terbang,heheheh

trus tekak aku perit tahan nk melalak nangis, laju je airmate ni turun sbb aku trus bygkan Umar aku..aku masuk blk opis sblm aku berdrama kt tgh alam tuh,apee..konon nk usap kepale,nk cium kononn..baru tgk dah berjurai airmate..ntahla, xblh nk describe nape aku emo bile tgk dak2 kecik tu..aku perasan ade lg yg umo 2thn+, yg down sindrom..jd aku lap dulu airmate nih baru kuor opis balik, nk jumpe diorg..

haa girl ni yg baya Umar, badan semangat btol ..nape tah die suke plak bile aku dukong die..siap terlentokk lagi..penat dan panas agaknye..student aku ckp budak ni ade iras2 aku,hehehe..chomel le tuu..haaa..korg bygkan..hati ibu mane x cair bile tgk budak2 comel mcm ni?

hmm..tu jelah nk citer pon..aku ni mmg..time2 gini tgk Oprah show pon blh nangis, tgk Biggest loser tu pon blh nangis klu diorg dpt adiah bace surat dari famili..lagi2 klu bace/tgk citer baby saket ke..kristal sungguh hati ni..

-> gamba dgn kakmen and shar, x cukup korum nih,hehehe

-> ni matron azmah or kitorg panggil makmah..kitorg je tau blh pnggil die makmah sbb die mcm mak kitorg :)

-> antara ratu2 cantek opis,keh3..

Monday, October 5, 2009

Umar's OBSESsion

cerita ttg betape obsesnye Umar towards golf nih penah aku citer mase n3 dulu2..he was just around 16months old when we tug-of-war with remote control bcos he wanted to watch channel 815 (golf channel), mule2 igt die main2 je or akan jd boringla kan..tp tak, serious je tgk tv tu kalah tgk katun! then he started with swinging his hand, imagine himself playing and holding driver/pitcher or watsoever name bende pemukul tu..
then,kitorg mcm kesianla plak tgkkan budak ni asik men kayu penggaru atok (yg mcm garpu besar tuh) or hanger sampai patah dikerjakan dek jd kayu golf, kitorg belikan kayu golf plastik tu .. excited sgt2 Umar dpt set tu, tiap2 ari die men bende tu je..mule2 tgk tv dulu, he was like listening to the instructions then follow the action..hmm, bknlah nk puji anak sendiri tp mmg gaya swing die mcm player dlm tv tuh..klu akupon xleh nk pukul camtu, cara pegang, cara die address and focus to hit, bend lutut lagi..mmg xsangka die blh kopipes bulat2 , ditambah lg klu die cangkung dulu konon nk tgk lubang nk masukkan bola,sungguh kelakar..
baru2 ni Umar dpt gift dr Tok Bob, pitcher (kayu golf) for kid, hmmm..rezeki Umar ..org lain pon naik excited tgk keobsesan anak aku nih, kitorg saje2 nk bli kayu golf btol2 tu..aduduhhhh, xdapatla kann..mmg die seronok heret kayu tu ke ulu ke hilir,tp sbb kayu tu agak berat lg utk die pegang,dan kitorg takut die akan pukul org tgn die terkehel , so kitorg sorok dlm plastik dan hanya akan gune when it is time :) ..
jumaat lepas, bwk die g padang golf kt upm, kt tmpt org pukul2 bola tu je .. igtkan die akan main2 smpi kt padang,sekali he take it seriously praktis pukul2 bola dgn papa .. ni antara clip yg dpt aku amik mase kt padang tu..
video

tgk gambar2 ni, xde 1 pon yg main2..serious sgt kan utk budak umo 1 thn 9 bln??..huhuh..mama yg penat kutip bola ko nak..

-> aim & fokus dulu..

-> coaching jap..

-> nangis woo tiger wood tengok,ekekek

-> klu terkenala time die tgh swing sekuat ati tu blh pengsan ye

-> hangkut sendiri ye set golf,x kose mama nk angkat

p/s : ade org penah ckp dgn kitorg, " ehh..u blh anta Umar ni masuk club junior,practise from now.."
heh,klu mampu terlebih2 duit tu xper..blh je apai anta aku g spa Umar g join mane2 club, tetapiii biarlah Umar menebas2 kapet sampai botak kt umah dulu yeeee,, mama & papa blm mampu lgla sayang..

Thursday, October 1, 2009

PERSEDIAAN bekalan BF adik baby :D

hmm..kali ni preparation utk bekalan adik baby lebih proper compared to mase Umar aritu..yelah time tu jahil2 lagi..pam pon apai yg belikan,mase tu men rembat je pam ape yg ade..yelah,org xpenah bli pam kann..apepon maseh jugak kt hubby ku itu..berjasa la jugak pam tu utk 6 bulan pertama,mmg fully bf..but then :( ter stop ..

so, kali ini,mama xteragak2 nk perabih invest duit sket utk prepare kelengkapan bekalan bf utk adik baby, antaranya :

-> aritu pam ni dh ltk kt 'wishlist' nye topik

nape S3? ntahla..bkn aku xbuat comparison antara pam2 brand lain,masing2 ade pro & cons, then pam ni masih dlm lingkungan bajet aku,skg tgh promo kt enjoybreastfeed rm 328.00 aje, puas dah aku try tgk website/kedai lain, xdptla rege tu..pastu die bg cash redeem rm17.00 lagi utk brg2 lainn..tepuk breast dada tanye selera ye..hahaha


ni namenye breast shield set, utk tujuan double pumping,murni kan cita2 ahkak..ni pon slh 1 sbb y i choose S3, sbb blh buat double pumping by adding this shield, jimatkan?? kene smbg tiub ni kt mesin tu pastu jdlah lembudouble pumping yg blh menjimatkan mase blogging berharga saye ;P. harga pon rm 59.50, termurah dr website lain..if not rm 70 jugak bende nih



ni namenye storage bags yg berbentuk plastik ade seal,dulu aku simpan dlm botol2 je bekalan,kali ni simpan dlm beg plastik ni plak..sng ade seal sendiri,aku dahla xreti ikat pki getah tu..rege rm 24.20 utk 7oz 50 bags



icepack ni plak utk buat ice blended sejukkan bekalan on d way back dr opis ke umah, sbb kt opis dah ade fridge,so time drive balik xdelah cair susu tu kan..icepack ni reusable ye,kot2 nk sejukkan air sirap pon blh agaknye. rege rm 18.00 for 2 packs, fyi optimum results only achieved if you use in 2's or 3's



pad ni sgt2 penting,bli washable je senang..


penting woooo bende ni..pd akulah, len org len la kekebalannye kan, tp aku mmg gune krim ni, dulu apai blikan yg besar tu tp x abis pon, byk sgt,so skg aku nk bli yg kicik tu je 7g

pd kwn2/mommies/bakal mommy/sape2 jelah no offended ye..ape2 brg yg saye pamerkan kt sini adalah mengikut citarasa, bajet masing2..ape2 brand pon yg kite pilih tentu ade sebab musababnye,pro & cons nye kan?? saye cume nk share dgn korg je, yg baik amik,yg xbaik xyah ikut..ade ape2 tertinggal lg x agaknye bf thingy ni ye? kot2 korg blh bg idea or top up ape2,do inform k, sharing is caring,is loving,is spending money..hahahaha

p/s: saye berdoa agar dimudahkan olehNya utk meneruskan niat saye full bf adik baby, dan juga utk kwn2 mommy lain :)