Thursday, May 28, 2009

Besday Sayelah Arini :D

haPPy BirthDay to me..

nak ape arini?
xnak ape2la..cukupla dgn wishes i've got from my loved ones,apai,umar (dlm tdo je),family & of cos kwn2..

btol xnk adiah?
ishk,ikhlas neh..gembire sgt dah neh..apai dh bwk g jln aritu,cukup2la..hehehe
------------------------------------------------------------------------------------

just nk share 2 clips of our Umar playing @ kid's playhouse , Secret FOS,Bandung..
he'd so much fun there!


video


video

Wednesday, May 27, 2009

Bandung=last day T_T=

isk..isk..sedey plak nk tulis part last nih,sesedih time packing nk blk Msia aritu..tp ujan emas kt negeri org,musim panas kt negare sendiri,so balik jela Msia..klu dok lame2 kt sini pon buat kitorg bankrupt je..

pagi tu kitorg decide nk visit Tangkuban Perahu,kt puncak bukit tmpt kawah gunung berapi yg dah x aktif (gile nk lawat klu masih aktif?),mmg dah ready awal2 sweater umar sbb tmpt tu mmg sejuk..journey lebih kurg 45minit,jln die ala2 mcm nk g genting pon ader tp naik tinggi lagi.

dah sampaiii..


honestly pd kitorg kt situ xdela ape sgt ponn,cume pmandangan cantek,sejuk,nmpk kawah..yg lain2 berderet2 kedai sovenir,pastu paparazzi (org penjual) yg akan buat kite jd rimas dan follow kite manjang,ish,rase nk lepuk pon ader..kt sini cume bli key chain & tshirt..pashmina tu pon bli kt situ jugak,mekaseh yangg..apai kesian tgk wife die kesejukan ;)


->cayang umar,selambe pki short,xsejuk eh?

-> umar pon tau boring tgk paparazzi yg dok ngekor die







klu suke adventure blhla ikut guider die berjln ke kawah yg masih aktif,tp utk yg bwk baby/anak x sesuai lah,jln nk 2km tu..jln xbaper elok sgt.

turun dr TP tu kitorg singgah jap kedai jagung bakar tepi jln,hmm..cuace sejuk2 gini mmg best mkn jagung,berlatar belakangkan kebun teh..nyamannn jek
-> kaki silang xtahan tuh..

-> dua samseng Bangi tgh tgu jagung bakar

pastu aku mmg nk carik stroberi farm sbb kt atas bukit nih con4m manis & sedap..kitorg benti kt salah 1 farm ni,konon2 nk petik stroberi la kan..sekali abis daa,ni mesti keje org Msia nih,huh!
apai & umar naik kuda keliling farm tuh..kemain sonok lg umar,yg kesiannye kt kude tulah..putus urat agaknye,kih3..
->yg kt ujung tu diorgla..




then lunch kitorg g Kg Daun Gallery Culture Cafe..landskap die,pehh 5 bintangla aku bagi,mmg cantek,mcm masuk ke utan simpan pon ade,masuk2 je terbau2 mcm herba sbb penuh dgn pokok..tempat mkn die plak dlm hut gitu..ade tilam,bantal,mmg syok klu tdo..nk panggil waiter blhla ketok 'kentong' yg mcm klu kt kampong nk panggil org semayang tuh..


->nile pondok kitorg

->erk,ayam tu dah tgal tulang


dah kekenyangan..sblm kitorg tertdo kt situ,kitorg berangkat pulang ke FO yg seterusnye :)..yg seingat aku kitorg g Episode,Grande,Victoria & Blossom FO's..smpi dah xlarat aku nk amik gambo dah..pastu g Kartika Sari,ni adalah tempat terbaik utk kite bwk balik ole-ole brownies kukus,bakar,pisang bolen keju,durian bolen keju etc. tu yg aku list tuh yg glemer la..ade lg 1 tmpt nih name die Amanda Brownies,tp kitorg dah terlalu capek utk singgah situ..las place b4 balik umah ebo,kitorg singgah jap Pasar Baru utk bli kerepek2,benti tpi jln je sbb jln sgt2 macet (jem!)..waduh2
->antara brownies kt Kartika Sari



balik bilik masing2 dah letih,esok flight balik KL pagi dlm kol 7..sblm tdo aku packing siap2 takut terbgn lambat..mmg percutian kali ni aku blh kate well-planned,apai puji aku die kate bagusla yang awak susun agenda,tmpt mkn pon best2,naik gemuk jadinye,xsia2 aku study dr bln 3 aritu,itupon rasenye mcm fail kene repeat lagi nih, kih3..alhamdulillah semua dipermudahkan olehNya, and for my little man Umar,mama sayang btol same kamu ya Umar..sgt2la baik,pantang kenyang tdo,hahahah..

jadi pada sape2 yg plan nk g BDG nih,better plan awal2 itinerary,esp klu bwk famili,klu g bujang dgn kwn2 blhla redah je naik angkotan tu,all i can say,ppl kt sane helpful,lgpon xde mslh bahase sgt,utk pak supir kami yg sgtla baik,mekasehla sanggop lyn org2 Msia ni,to pak sanny owner umah ebo,tengkiu for the diskaun2 tu ye!heheheh..lenkali con4m kitorg stay sini lagi ;)
-> tata Bandung..mish uu...


So..our next stop?? ~ hmmm..~ aku rindu btol dgn negare kangaroo nih




Tuesday, May 26, 2009

Bandung = hari ke 2 plak =

occay..sambung hari ke 2 plak..
itinerarynye hanyelah lawatan sambil belajar ke FO's sahaja..dari jln dago ke jln riau ke jln ape2tah lagi..
brekfes dulu kt depan bilik..santai sungguh rasenye,best brekfes pagi tu mkn bubur nasik&keropok,roti bakar pon ade,umar laju jela mkn,sambil2 bg mkn ikan sekali.kitorg pon bersiap2 la sambil dok mencarik pak Dadan,sekali dr pkl 6.30 pagi die dah tgu,aiyok pak,buat ape kitorg nk kuar pagi2 bute??tp rupenye mmg die punch kad kol 6.30 pagi,heheheh..






FO yg pertama Toko Bale Anak,ni mmg heaven for bb/toddler clothes..aku mcm xsedar diri mengaut ape yg ade,yg bestnye each FO akan ade 1 beg plastik besar utk hasil tangkapan!kitorg adalah 1st customer yg tercongok kt situ,amik baju2 mmg xhengat punye,sort punye sort hanye yg terpilih jela aku amik.adoii,br 1 nih,more to go..
->ish2..encemnye anak mama nih,pandai posing ye

->umar xmo tanggal baju & topi ni,terpakse mama bayar

destinasi yg seterusnye adalah heaven for apai..Toko 3,ni la tmpt jeans2/baju2 original mcm levis dan yg sewaktu dengannye,mule2 aku & umar tgu dlm kete je,pastu rase mcm xkuar2 je apai nih,bls dendam ke??kih3..aku pon turut msk ke toko 3 tuh..pilih2 tshirt jugak,umar dah slmt krohhh..krohhh..
->apai tgh memilih hasil rampasan

->ni bkn kedai aku,so tdo jelaa

then kitorg blk umah ebo jap sbb umar dah kuarkan poo die,xtahan woo..seb baek dekat je ..
continue to next FO,tp sblm tu..ade citer menarik nih,mase kitorg lalu 1 jln nih,aku perasan kt tepi jln ade 1 kedai yg sesak dgn org,siap ade security guard lagi..ishk,ade kejadian ke?aku susah ati..susah ati bkn sbb ape,takut ade sale ke lelong2 ke..sekali aku soh supir u-turn balik..parking btol2 depan kedai,name kedai nih Miyo baby shop,mmg sah ade something!aku pon trus je msk dlm kedai,apai tgu kt luar sbb sesak gler,trus security tutup pintu,org xblh masuk dah! dgn naifnye aku dok tanye org kt situ (sumer indonesians),"ada jualan apa ni buk?",then sorg aunty nih jwb,"ada jualan Crocs,murah banget deh,1 ari ni aja.." oohhh..crocs rupenye!diorg ni mmg dasyatla kan bab2 berebut nih,seb baek perut aku nih kecik lagi x nmpk buncitnye,mmg gile keadaan dlm nih,sesak,bising,panas!huh!tp dek kerana crocs yg xde dlm agenda aku nih,aku gagahkan jugak diri!mau x gagah..gilelah,3 psg utk kitorg anak beranak baru 500krp,duit mesia RM150!mane nk dptt..aku saje2 nk bli crocs utk umar smpi serat lebih idaklee..so,terpakse bertahan..itupon aku kutip kasut2 yg bersepah2 kt lantai je,xkose nk berasak2 dgn diorg,best btol klu ade girl sbb yg 2009 punye design pon diorg jual,fuhh..akhirnye hampir 1 jam aku tersekat kt dlm tu beratur nk byr,sambil2 Q tu sempat la aku berkenalan dgn sorg member nih,die mmg org bandung,cute je orgnye,dah ade anak 2,adela sekarung die kaut kasut2 tuh,borak punye borak kitorg tuka2 facebook,dptla 1 member baru :)
->makcik2 yg tgh tgu kasut crocs

-> tadaa!!!


dah berebut2 tu naik lapar la kan..then singgah ke restoren Karamba,order ikan Gurame asam manis,pehh..lazat sungguh!ikannye besar dan manis mcm ikan talapia,puas kitorg anak beranak makan :).utk drink plak,aku igt mule2 nk try jus alpukat(avocado) tp risau plak,kot tajam ke apekan,pastu apai ajar minum es jeruk,bkn air jeruk tau,air limau mandarin yg masam tu,die perahhh then ltk gule,marbeles!!mmg sodaP..








dengan perot yg dah kenyang (pak supir pon dah kenyang jugak)maka kami meneruskan pejalanan ke Rumah MOde,Fo yg glemer kt sini,tmpt org2 kaya jakarta shopping katenye,landskap & interior design rumah mode ni mmg lawala..klu kt KL cenggini segan nk masuk,,and again sgtla rmi org kt sini..hmm..menci btollah..las2 apai tgu kt luar,umar pon dah tertdo,aku je yg msk..kt dlm ni mmg die jual baju2 branded la mcm CK,AX etc.dgn harge yg sgt2 affordable,patutla ramaii..baju budak pon blh tahan cume aku je xlame dlm nih,cume amik few things dan aku tros cabut..
-> nk gadoh balik bangi la wehh

next kitorg singgah FO Secret,haaa..fo ni best,aman,damai,and decor mmg la lawa..kt sini ade tmpt main utk budak2,byr 10krp utk 1/2jam,then diorg akan jage anak kite,kite blh g shopping,tp kitorg xbrani la nk tgal kan si Umar ni,takut gak sbb bkn org situ kan..so,dgn makbapak sekali la main,heheheh
kt sini kitorg bli skit2 je,but better than rumah mode la..ade jual brg harrods lagi ;)







Fo terakhir,fuhh..capek wehh..heritage & cascade, dua2 FO ni bersebelahan je..yg ni pon ok,best,rembat lagi baju2 utk umar & adik ;)


dinner time!!!pak supir suggest kitorg dinner kt atas bukit nmpk pemandangan Bandung,romantiknyeee..naik bukitt sampaila ke restoren Lisung,actually there r a few restorens atas bukit nih,but we choose yg ni..turun je kete kene angin bukit sejukkkk je..masuk2 kt dlm restoren,mak aihh,canteknye decor..mmg sesuaila klu nk melamar kt atas ni kan..hehehe..kitorg dpt meja yg btol2 berhadapan dgn tingkap gergasi mengadap pemandangan Bandung,nmpk lampu2 mcm kelip2 je,hmm..nyaman je rase..apai order sup buntut bakar(hahahah cencored u!)lek laa..kt msia kite panggil sup ekor..aku lak order beef fussili,dan mmg licin la kitorg mkn.


-> decor ala2 bali

->bestt..sejukk..

->umar kene tangkap sbb kaco couple kt sebelah





okeyy,abis dah ari ke 2..blk sumer pengsan!sambung las day later-later ya!




Monday, May 25, 2009

Bandung==1st day==

CAK! rindu saye x??


alhamdulillah..selamat pergi dan kembali ke Msia dengan selamat,sehat,gumbire,sedey (sbb duit kopak)

1stly,rase syukur sgt2 sbb segalenye dimudahkan,baik perangai Umar,ke papanye,ke mamanye hehe sumernye behave..dlm flight umar tdoo..gegor ke,mendarat ke,tarak pedulik punyaa..
pastu nk pujila sket air asia nih,klu ade seat kosong then die tgk kite ade baby,die akan bagi kite pindah ke seat yg blh dok 3 org tu,so baby pon dpt 1 seat ..selesa la sket...mekaseh ye pramugari cantek ;)

kitorg smpi lcct dlm kol 9+,pas check in sumer g brekfes kt marrybrown,aku & umar share bubur,isi perut kenyang2


flight x delay,tepat2 je kol 11 berlepas,mule2 aku risau gak camnela pe'el umar nnt,takut tinge masuk angin sumer,kot2la die menjerit ketakutan ke ape,sekali mmg anak apai daaa..elok je nk berlepas die dah selamat Zzzzzz..


dlm 2hrs 15m kitorg selamat sampai ke airport Hussein Sastranegara nih..
->umar baru bgn tdo tanpa mengetahui yg die ade kt Bandung skg

->beg biru tu brg2 umar,bag sling tu beg wajib
-> my 2 beloved men

pas je amik beg (huh!apepon lcct mmg terbaek laaa..kt sini jgn hi-expectation kih3)
aku mcm tercarik2 jugak pak supir yg dijanjikan tuh,jgn lupe sudah..sekali dlm rmi2 tuh tibe aku nmpk kertas mcm signbod tulis name "Pn Zety Marlia, KL"..ehh..akule tuuu..lega jiwaraga nmpk pak supir tu,meh aku introduce sket pak supir nih, name die Pak Dadan,umo aku rase late 40,mmg baik la orgnye,kitorg kdg rase mcm VIP la plak kan,dilayan cenggitu,tp mmg diorg akn treat kite baik2,sgt2 menjaga occay,sbb tu periuk nasik diorg,mmg kije diorg pon mengangkut org2 Msia nih..then aku igtkan kete mcm sedan jela sbb ate 3 manusia je,sekali naik Avanza daaa..pehh..lebih dr puas ati!
oo,lupe 1 lg,kitorgkan mls nk bwk stroller umar,then dr sini aku dah kol mntk tlg carikkan stroller umar,mmg bagusle diorg nih,buggy ringan tuh die bagi
->bengang sbb xbagi jln,dok diam2 ye..

klu masih igt citer ttg kekanselan guest house yg aku booking tu,akhirnye rezki memihak kt kitorg,adela tgal 1 bilik je kosong lagi,yes!!!bkn aper..sgt save duit,klu nk dok otel con4m serat or lebih 1 mlm,guest house yg kitorg dpt ni name die Umah Ebo, 1 mlm rm89 (weekdays),condition selesa dan sesuai btol klu bwk famili/anak kecik nih..
->koridor nk ke bilik
->dlm bilik,mcm hotellah
->ade tv byk channel
->toilet bersih,ade heater (penting woo sbb sejuk!)
->dpn bilik ade kolam ikan & taman

lagi satu,umah ebo ni sgt strategik locationnye,ade FO's yg just walking distance,restoren2 pon blh jln kaki je,so kesimpulannye = save,comfort,accessible! (tema percutian kali ni,kih3)
mase check in kitorg pon bertemula dgn owner umah ebo nih, Pak Sanny name die,orgnye mmg sopan santun (yelah,berjuta abis kt ko je),sambil sembang2 byr deposit sumer,tanye2 ape yg patut kitorg decide utk chartered supir for 3 days kt sini,bkn aper,sbb bwk umar,mmg nk selesa sketla..sbb tgk ghupe angkot2 (kenderaan awam kt sane),adoi,xdapekla ..lainla klu aku & apai je,rase2 nk adventure blhla naik angkutan tuh..

so, tempat pertama yg dituju ialah Pasar Baru..inila tmpt org Msia tabor zakat x abis2..and i shud thanx 4 my pregnancy sbb mood utk bertapa kt dlm tuh xberape ade..org kate,klu dah smpi pasar baru nih mmg sehari suntuk kt sini..but not for me la..sbb aku cume aim telekung cantek & kain je kt sini,so,turun lif,g kedai Toko Laris rembat telekungs (plural!), g Sir Cinta rembat kains (plural again)..msk lif,msk kete balik, tammatttt..haaa..simple je aku nih,,tp aku rase klu bwk mak aku or makcik2 nih sampai kene halau baru blk kot,kih3
so, for those yg suke telekung,kain pasang,baju2 indon,tudung2,kerepek2,blhla bertapa kt sini yee..Pasar Baru Trade Center..don worry,lif ade,don underestimate ;p
->kedai kain Sir Cinta,kedai telekung lupe nk snap

argh!!!perut lapor!!!pak Dadan suggest kitorg mkn kt restoren simpang raya nih,masakn padang,berpinar tgk pinggan lauk2 nih..rase nk ngap sumer!mmg sedapp & berbaloi..
->sile mengereng kepale

seterusnye kitorg rase dah agak capek,so sblm balik ke umah ebo,singgah FO Jetset..dekat je dgn umah ..fyi, Factory Outlet sgt2la byknye kt sini,jadi better plan which FO kite nk pg,sbb xkan khatam punyela nk singgah sumer..kt Jetset nih,aku cume bli baju umar je,sbb mmg kitorg saje xbwk baju umar byk2 sbb nk bli kt sini..(luggage save!)
->senget kepale lagi

then for dinner plak,kitorg just g restoren yg kt dekat area umahebo je,namenye Cabe Rawit,style ala2 cafe,and as usual their foods r nyummy!!


sampai bilik masing2 dah kuyu,utk umar aku request extra bed..kejap je dah lelap anak aku nih..sian die..


so utk 1st day,event yg agak short & simple, rehat cukup2 sbb esoknye adalah ari yg mencabar,hahahaha..sambung nnt ye!