Tuesday, March 31, 2009

celebr8 earth hour :)

anak2 kapal sekalian pki sit belt sumer,nk belayar dah kite nih..


laa..kapal rosak plak,tuko naik kete..


makan time..kt madam kwan's..umar melantak nasi dgn asam prawn,wahhh tahan pedas die nih!


klu sebut, hottt..hottt..pedass..die buat cenggini..(sebenanye die btol2 kepedasan hahaha)


citenye gini..papa janji (papa janji??hahahha,sebenanye mama pakse!) nk bwk umar g kid's sport & gym tu..dah bwk siap2 stokin dah kitorg nih..sekali g BV rupe2nye mcm tutup dahhh..gile majuk aku!umar rilekk je..die x phm ape..pastu pusing g midveli,msk jusco jmpe tmpt main2 nih..jadilahhh..so,papA owe us g sport&gym tu..

pengajarannye - jgn g shopping complex time EARTH HOUR, ARGHHHHHHHHHHH

++resepi of the week part ii++

selamat dtg ke resepi of the week part ii..sbb mls nk tambah2 kt posting aritu..resepi kali ni simple je..tp sgt2 sedapp esp utk penggemar keju tegar mcm aku :).
bahan-bahannye :


a.roti
b.planta
c.telur
d. keju

cara-caranye :

1. pecahkan telur dan pukul hingga sebati dan asingkan atas pinggan lain
2. potong roti dan buang tepi kulit roti , letak keju kt tgh2..


3. potong roti jd 2 bahagian
4. celupkan dlm telur tadi dan zuuupp masukkan dlm pan


5. dlm 4 minit, dah siappp


hasilnya umar mkn smpi 3 keping..keju die meleleh klu baru angkat dr pan..aiyoooo

Sunday, March 22, 2009

kami balek kampong jolobu (jelebu)

sabtu 21.3.2009
10 pagi

umar baru bgn tdo,apo nk jadi lah dgn anak bujang sorg nih,,bgn kemain lambat..mama plak, bgn lmbt jugak pastu bgn senyummm manjangg..sebab xde klas KP!!!yehuuuuuuuuu!!!
turun bwh nk carik mangsa dlm fridge,tibe2 papa bebel2 ade kenduri kt jelebu,kire hukumnye wajibla kene pegi..then,sumer org kene begegas2 bersiap,klu x sure pekak tinge,kih3

11 pagi
sempat la aku buat brekfes sandwic tuna & goreng instant karipap, mandikan umar,siap2kan bekalan umar, nk jln agak jauh nih..and again,papa bising lagi, " susu umar tu siapkan..bwk siap2 pampers sumer,kang susah nk benti2..wet tissue bwk,nnt nk lap2 umar, bla..bla..bla.." haaaa..kalah nenek 10 cucu kan? itulah bapak mentua aku yg sungguh 'sigap' (bahase minang yg maknenye=perfectionist) adoiiilaa..aku dgn apai senyum2 je,lek la pa..ni bkn 1st time umar nk g jauh..hhehe, sebenanye kitorg tau, papa sgt excited sbb bwk si umar tu haa..1st time balik kg papa kt jelebu tuh

11.45 pagi
bertolak dr bangi ke jelebu..spjg perjalanan umar tdooo..amatlah menyenangkan dan mendamaikann..fuhhhh
wpon jln ke jelebu tu bengkang bengkok tp xdela seteruk bukit putus kuala pilah tu (aiyooo,aku 6 taun lalu bkt putus tau x!!) sbb kiri kanan blh nmpk air terjun jeram toi sumer..ishk,wajib singgah blk ni kang,geram!

1.30 tghri
dah smpi ke umah kenduri cucu sedare papa..cucu??abis tu kitorg nih??uncle & auntie??lagi best, 'anak buah' (anak buah yg berumur lewat 30an yee)dah ade anak?well,atuk & nenek la kitorg nih,wahh..nenek ety , atuk apai & uncle umar dgn slamber je mkn lauk kenduri tuh tanpa segan silu sbb kitorg xbaper rapat sgt dan kenal dgn belah2 papa nih..dtg kenduri nih kenal la sket2 sedare2 jauh bau2 stroberi nih..

2.45 ptg
bkn blh lame2 benor kt kenduri nih, kitorg bertolak nk balik..hati ni meronta2 nk jejak kaki kt air terjun tepi jln tuh..rasenye air terjun ni sumber dr port2 air terjun yg kt area situ,,so kitorg benti tepi jln, kuarkan umar,rendamkan die..kitrog pon men air sekali,yehuuu!!sejuknyeeee!!umar x mo kuar dr situ,biaselah mamat nih,klu jmpe air..

3.30ptg
papa ajak singgah a&w seremban kt lake garden tuh..apai citer klu blk dr jelebu dulu dgn arwah mama sure singgah a&w nih. aku pon angguk je tande setuju heheh, pastu papa citer dulu2 lake garden ni la tmpt dating dgn arwah mama..pewittt..org2 dulu2 dating mesti mcm citer pramlee kan?
umar sgt2 excited terlepas dr kete meluru je die lintang pukang dlm a&w tuh..sekali time nk balik,tibe2 kuar lak beruang a&w tu sbb ade bday party buat kt situ, sblm bear tu msk ke room party tuh,die beramah mesra dulu dgn customers dlm a&w,dgn aku pon die salam,siap cium tgn lagik!huh,seb baek apai xnmpk,klu idak mungkin ade tragedi beruang a&w diserang oleh orang bangi,kih3..agaknye bear tu igt aku anak dare kot..auw!!umar nmpk bear tuh die terkedu,terkesima,agaknye awatla bear ni tergedik2 len mcm..dlm tv tgk lain,tp ape2pon umar x takut dgn bear tuh,die cool je bear tu pegang2 die..

4.00 ptg
umar muntah , sian dier,pening kot..yelah xdok diam langsung,klu ade carseat xdela die camtu,
stop jap kt r&r seremban tuka baju sumer,abis bau muntah die,pas muntah barula tdooo..then smpi umah,sume org penat..dahla cuace panas,,huh..apepon,atleast aku & umar dah sampai jelebu jmpe sedare yg rasenye ntah bile lg kitorg akan berjumpe..

ahad 22.3.2008
tdo umah mak mcm biase,klu x kene bebel..balik2 dpt gosip baru..hmm..hancur, punah, ranah, impian aku nk jd wedding planner pakli, xde jodoh plak,putus tunang dah adek aku sorg tuh..patutla muke tarik sejuta,rupenye dah clash..xpelah,ade hikmah nye..pakli dpt rezeki kije dgn gomen skg..sukela mak anak die sorg ade kije gomen..jgn sedey2 ye brother,kot2la nnt kt opis baru ko tuh ade awek lain,cube2la ko ngorat yeee..


kesimpulan dr storymory nih:
1, aku xbwk kamera nk amik gambar
2.aku xsinggah mane2 tempat terapi aku,argh!!!!!!!!!!!!!!saket kepala!!!!!!!!!!



Monday, March 16, 2009

umar yang 'pandai' membace

shot ni amik dr blkg sbb xmo bagi umar nmpk..xtaula die tiru sape dok bace cenggitu rupe..lawak btol..kepale ke lain, mate ke lain..


video

Wednesday, March 11, 2009

imigresen yang baby frenly,mykid umar + travel tips

hehehe,ni sebenanye tgh jg exam..sgt2 boring occay dr dok tertonggok xwat aper2 baikle aku update blog kejap

mykid umar :
ade ka patut..dah setaun 3bulan baru kitorg nk p amik mykid die..korg jgn jd cam kitorg,nnt free2 je kene sound dgn org JPN,mcm aku kene smlm,"erm.. nape lame x amik?lmbt amik nih", dgn muke slambe aku jwb,"aah, baru skg ade mase." toing!amik ko,tulah,sape soh tanye lg ..kih3
tp seb baek kejap je la..xsmpi 10minit pon tgu,tp tmpt yg seterusnye nih mendebarkan..ishk

citer ttg imigresen :
inila die tmpt mendebarkan tuh,napenye mendebarkan?g sini nk wat paspot umar..mcm biaselah kan..tmpt tu dah mcm shopping complex buat sale,penoh manjang..aku dgn apai dah risau,mane la nk tahan lame2 kt situ sbb bwk budak kecik..mmg agak serabut la klu xprepare dokumen awal2,so klu pasni ade kwn2 nk wat paspot utk baby2/kanak2 kecil silela take note bende nih :

1. siap2 bwk surat banak ori & salinan

2. ic mama or papa ori & salinan (depend on sape yg g beratur amik borg,isi borg,klu mama,gune ic mamalah & vice versa)

3. gambar baby 2 keping - klu xsmpt buat mcm kitorg smlm,amik je kt situ sbb diorg ade tmpt amik gamba & potostat sumer (persediaan utk org2 las minit cam kitorg hahahah), caj gambo paspot rm10 utk 4 keping, potostat ic 40 sen, potostat surat banak 20 sen, potostat bende lain,aku xtau. nk amik gambo nih,kene pegang baby dr bwh (kene mencangkung sket) , takut nmpk lak nnt tgn gabak mamapapa,nnt baby akan didudukkan atas kusyen2..xper, nnt budak yg handle kt situ tolong :)
--> gamba paspot ni xde softcopy so a bit blur sbb tangkap lg dgn camera digital

4. amik tinggi anak siap2,mcm umar smlm,tangkap die kejap (sbb die berlari2 igt playground gamaknye!) then ukur,ade diorg tempek kt dinding ukuran tinggi tuh..umar nye tinggi smlm 77cm :)

5. form : amik borang dulu, byr rm1 , then isi

6. dah isi form,bwk skali dokumen2 yg di atas , beratur plak utk amik nombor (beratur ni smlm agak pjg,kebetulan tgh ramai plak)

7. KAUNTER KHAS : haa, ni yg best nih,kasik 5 star la kt imig.
- utk kanak2 bwh 2thn (xdela diorg strict ttg kanak2 nih,rasenye klu 3 taun pon blh masuk kaunter nih )
-OKU
- warga emas 65 thn ke atas
-ibu mengandung
mmg la cepat diorg panggil,lepas aku dpt je no giliran tu zupp,trus panggil no aku, terhegeh2 gakla nk panggil apai & umar sbb diorg nk tgk muke anak kite tuh..dialog yg agak kelako smlm,
" nk wat paspot anak ye, anaknye mane?" tanye org kaunter
"oh,anak tgh menyusu dgn papa die" aku jwb dgn naif
"ha?menyusu dgn papa die?kih3.." ketawa org kaunter sambil pandang ke arah bilik breastfeeding diorg.
"eh,yelah..anak tgh minum susu gune botollah.." aku counter balik sambil nk tergelak pon ader.
hehehe,nk wat lawak plak minah kaunter nih,xpelah..mayb utk releasekan tension die sepjg ari ngadap org2 ni wat paspot kan..maafkan je la..seb baek turn cpt & pantas smlm

8. bayaran : rm 150 ajee

9. pas 2 jam gitu la dah siap paspot umar..nnt klu smpt nk ltk gamba die..lawak je muke umar ni,seb baek baby face kan..xkire buat muke camne pon ttp chomell

ok, ni nk share plak travel tips dgn mamapapa - basically ni tips utk newborn ke umo 2-3 taun la..sbb aku dlm grup nih..

t r a v e l l i n g and s e t t l i n g
ramai org kate, klu nk p holiday dgn baby/kanak2 kecik ni mcm a bit menyusahkan..sbb nnt routine diorg lariklah,long journey la..mcm2 lagila..lagi2 klu ade yg some husband yg agak pyh nk menolong tuh (bkn apai yee),dr packing smpi ke dlm kete sumer cik bini yg setelkan..hmm,x jd retreat la jwbnye..lagi menyeksakan ader..ape2pon yg penting planning,checklist and foresight yg blh menyelamatkan kite esp mama-mama nih..bknla nk tunjuk expert kt sini,just nk sharing some xprience & tips taken from books,internet ..mane2 yg kurang or terlebih tuh maafkan la ye,aku mmg suke elobarate..sharing is caring ;)

1. accomondation
- give a careful thot to ur accom. mmgle byk yg superb,cantek,btol2 tepi gigi air ke,tgh2 pulau ke..tp fikir kesesuaian dgn anak2, buat survey btol2,tanye org yg ade pglmn bwk anak ke tmpt tu, and of cos gunele sumber2 yg byk blh bantu kite on travelling. one of recommendation site is forum cari.com
- klu blh call direct dgn hotel/chalet/resort tu,tanye sumer2, baby cot ade ke x,ade heater ke x,sume2lah..if not kite blh readykan tmpt tdo anak siap2,bwk toto bantal sendiri ke..

2. bear in mind
- bende2 yg kite igt sng nk dpt mcm wet tissues,diapers,susu, kt area town tu maybe x available kt certain2 tmpt or mayb limited..(mcm susu anak aku,aiyooo) jd agak pyhla nnt kite nk adapt kan esp mamapapa yg mmg stick to the brand yg anak2 pki,manela tau ade alergi sumer tukan..so sendiri mau igt,sile bwk siap2!jgn abiskan mase percutian famili tu dgn dok merayau 1 bandar nk carik pampers Mamy Poko size medium!hahahaha

3. baby's routine
- as mamapapa kite la the best persons yg tau ttg anak kite, bile tdo,mkn,shishi,yak2 sumer tuh(ooh,this shishi & yak2 part sometimes unpredictable)..utk menyenangkan rutin2 tu goes smooth kenela bwk extra sket brg2,cth nye time tdo anak xbleh terang,kene gelap2,so rembat je la kain kegemaran die ke,kain kite ke utk buat die rase as if at home :). one more..if u r travelled in the same time zone or only an hour differ try to stick to your usual times for meals,naps & bedtime as possible

4. along the journey
- some may use air or ground transportation kan..so, klu naik kete tuh (as for me) better ltk baby dlm carseat,esp long journey,sbb pinggang aku jenis xtahan lenguh..tp dependla,ade org xkesah nk pegang je baby (klu newborn tuh xpelah kan..)spjg mase..ikut keselesaan masing2 la ye
klu nek kapalterbang plak,cuber2 la request bassinet ke,sbb klu bwh 2thn diorg xde seat sendiri.so kene la kontek2 sykt penerbangan yg kite pilih tu yeee,tanye detail- or tnye kwn2 yg ade pglmn

5. dont forget!
- to give urself & hubby some time off-heheh..ate jln2 holiday kan..xkanla 24/7 nk serabut hal anak je ..klu holiday dgn bwk sedare lain blhla mntk tlg sape2 jg kejap,klu g 3 org je..time2 anak tdo tuh pandai2la gune kualiti time masing2 :)

6. other misch. thingy
- mayb blhla bwk bende2 nih sng ape2hal nanti :
a.baby snack
b. thermos
c. ubat nyamuk
d. minyak afiat,minyak yuyi cap limau,hansaplast
e. extra toy (kecik2 udahle)
f. fav cd,dvd,book
g.stroller/buggy

hmm..heheh,mase aku digunekan sepenuhnye utk menaip bende2 ni during jg exam..so,klu ade ape2 tertgal or nk share ape2 silela komen2 ye..saye pon baru blaja ;)

toy fisher price umar cume rm xx ?? wow!!

mcm xcaye tp tulah hakikatnye..akhir2 ni mama umar tlh berjaya melakukan pembelian berbaloi tahap tinggi utk brg2 umar, yg pertama : baju anakku 3 elai rm17 tu, yang kedua : 2 toys fisher price cume rm55 aje..apekah die toys itu?? kt mane beli?? haaa...satu2 aku jawapp

tadaaaa...musical chair dgn side table,siap lamp , clock & book ..pastu kusi tu klu bgn or duduk die akan nyanyi sendiri..cume rm50 aje..harga sebenar?? heheh..kasik bakar sket..tgk je la website nih http://mybbstore.com/webshaper/store/viewProd.asp?pkProductItem=953
ni website company msia punye..blh je nk tgk website fp betul2 tp sumer dlm pound & usd..malas nk convert.


beli kt giant nilai..tp yg peliknye bkn sumer giant buat clearance stock nih..smlm pg pon adela tertonggok 1 je kotak menan nih., mmg x senonoh le ghupe kotak ni dah,bughuk..koyak sket,tp yg penting not open yet!.yg peliknye org tgk sipi2 je..aku?haha,aku mane blh tgk sipi2 je..siap soh budak2 tu test bateri bagai,bukak siap2 kuarkan dr kotak (klu aku xbli mmg nk kene maki la kot dgn dak2 tuh),bepeloh2 gakla diorg nk psg..sian nengoknye..skali tgh2 psgh tuh dah mcm buat pameran plak dah..barula org sebok2 tanye aku bape rege la, ape fungsila..elok lg ke x..heh,sorii mem..aku chop dulu..dah mcm daging bbq aku tunggu budak2 giant tu dok psg screw driver sume,k0rg sedap2 nk rembatt yee
Evil or Very Mad ..sape soh x test dulu ?? pas psg tu,aku rase oklah kot..xdela kusi patah kaki sumer ke,atau blh mencederakan si umar so trus sumbat dlm kete..org lain? kebil2 la bebbb,hahahahahaha
1 lg toy magnet pizza..cume rm5 aje,ade lagu2,pastu ajar shape circle,triangle bagai..sekian timekaseh
Mr. Green
aku dlm kete on d way back dah terbyg2 muke umar yg kaki bodek tuh..con4m excited budak nih!ishk..sanggopla mama berkorban panas & $$ utk ko nak oii..
muke budak umar lps dpt menan



lupe lak nk selit kitorg dpt ole2 dr liverpool..tq maklang & paklang Mr. Green
(x aci, sovenir papa paling mahaaaal Evil or Very Mad) mama punye??uishhh..bahye tayang kt sini..tgk tag jela..no secret..kih3, umar punye bj l/s..hehehe,blhla tambah koleksi nk g jln nnt Dancing


nk selit kali ke2..ini le baju anakku yg selai rm5 tuh..dpt amik 2 je sbb 1 lg dah selamattt

Tuesday, March 10, 2009

sejuk perut mama...

anak bujangku umar dah pandai solat, ni sebenanye rakaman ke 4 sbb umar pantang tgk camera die nk cekau,so terpakse sorok2 dlm kain telekung (fuhh,seb baek xnmpk ape2)..die pandai sujud,duduk antara 2 sujud sambil takbir?? sukeati ko la nakk...bace doa..hmm..manela x sejuk perut mama yg bwk umar dulu..rasenye klu tgk anak sape2 pon solat,berdoa ..pon dah cukup touching T_T..semuge jadi anak yg soleh ye Umar Husayn!

--> bace doa kumat kamit mulot,pastu sebut ssppsshh..shhspp..hehehe,kunun le tuhh
video

Monday, March 9, 2009

pembelian berbaloi :)

x g mane2 pon cuti 3 ari lepas.. ari sabtu 1/2 ari dah burn dek klas..huh!setiap ari sabtu je hati aku runsing,resah,gundah gulana sumer..iskh..xtulis hatta sebaris ayat pon utk tesis aku..pastu tdo umahmak, dpt gosip baru,g tmn kt picc bwk umar kenal rumput,smlm g sg lopo,rendamkan umar ..gilelah..mandi air terjun pas ujan..hahaha ada brani??
task minggu ni yg WAJIB done !

1. bace tesis2 org..sumber : dr sumber2 yg blh dipercayai
2. install SPSS-apetu?ape2 jelaaaah
3. print nota KP 1
4. pos brg customer
5. nk isi form
6. survey2 gadget aku & apai

pastu biasela..ati & perasaan ni klu x tabor zakat x sahh..smlm g anakku area warta bangi tu, igt nk bli sandal umar,skali ade 70% sale plak, selai baju dpt rm6 ..so amik 3 elai ajee..aim utk umar nnt nk belikan die sweater & sandal ftkuti (aiyoooo..xsabarnyeeeeeeee)
ari2 tau aku study psl tmpt yg kitorg nk g nih dididiiii..x cukup dgn forum cari.com, p tanye lecturer dr sane yg dok depan meja aku nih..haaaa..free consultant lagik..rsenye tiap2 ari asik ckp bende nih dgn apai,..nk muntah agaknye die dgr & he keeps on reminding me about the final exam pulak..adoiii!!! ert45 potong stimla yanggggggggggg
aku dah readykan sikit2 aturcara kitorg kt sane..ape nk buat, do's & dont's,places to go sbb limited time je kan..
okeh2 cukup2..sudah2! (nnt smbg lagikk..)

p/s: can u feel the passion,excitemnt awaiting ?? half of the post today about the travel thingy??dah parah dah aku nihhh...ya Allah..semuge segala urusan nnt dimudahkan..aminn

Tuesday, March 3, 2009

ada sesuatu yang akan terjadi..

hahahahhaha. gelak dulu..gelak..napenye aku xsabar bulan 5 nih??
sebab :

1. exam 1st sem abis,enjoy katak!!!!(eh,kang tersedak lak katak yg kt kemaman ni kang,kih3)
2. sbb sebeday aku ..
3. kelas kt murni langsung xde,yehu!!!!!!!!!!
4. excited nk buat paspot umar
5. 1st time umar nk nek kapalterbang,,eeeeeiii..(ntah2 umar x xcited apepon,aku je lelebih)
6. nk shopping? tidakkkk..nawaitu kene set siap2- jln2 aje kiylyol

saki baki citer bln 5 yg best ni akan diupdate dari mase ke semase..

p/s: hmm, otak aku dah tune arah lain..xde mood bace buku dah..camno nihhhh

Sunday, March 1, 2009

small gath of galfrens

get together ni dibuat sebenanye nk celebrate 2 of our galfrens yg nk hadapi new phase in life, sorg ayu~nak tawenn bln 4 nih, sorg lg esah~makyong nk beranak bln 4 insyaAllah..mule2 igt nk p karoke,tp xjadik, nk men boling full, so just lepak2 gossiping & chatting like our old time (i luv this part)..esah xdpt join sbb her nenek passed away,innalillah..xper, next time blh buat lagi..biaselah bile dah jumper dak2 ni alamnda tu mcm xde org lain dah,huha huha xsedor diri,sorg bwk anak,sorg bwk laki,..agaknye org tgk aku smlm mcm seorg ibu tunggal mude yg ilangkan stress hangout dgn kwn2 ~ ish!nauzubillah la kan..
apepon, mekaseh byk2 kt cura sbb sanggop jd asistnt aku ..bkn aper, seriously aku masih blm mampu handle kuar 2 org je dgn umar, and i think they knew y yesterday! hahahah

just few snaps from my camera, mkn2 kt nandos,minum2 ptg kt big apple